Srbija: Hiljade prosvjetara pooštrile štrajk

Na poziv Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosvjeti Srbije škole članice te dvije asocijacije su obustavile rad ili su u zakonskom štrajku, sa časovima od 30 minuta.

Blizu 50.000 ili polovina ukupnog broja prosvjetnih radnika, odlučili su od danas pooštriti štrajk, koji se od novembra prošle godine provodio u vidu skraćenja časova. 

Ministar prosvjete Srbije Srđan Verbić rekao je ranije da se sa prosvjetarima koji i dalje štrajkuju ne može voditi dijalog jer su njihovi zahtjevi mimo zakona. 

Pozvao je prosvjetne radnike da se informiraju o posljedicama štrajka koji traje duže od zakonom propisanog roka.

Iz SRPS-a navode da su posljednje izjave ministra prosvjete Verbića pokazatelj stanja u kojem se našla srbijanska prosvjeta.

Prosvjetari tvrde da Verbić “huška” medije protiv nastavnika i da primorava direktore-poslodavce da nezakonito oduzimaju od plaće te da nije dozvolio isplatu plaća mnogim školama koje njegove naredbe nisu provele.

Slobodаn Brаjković, predsjednik SRPS-a, kaže da je Verbić “očigledno ‘odozgo’ dobio nаlog dа prekrši sve zаkone kаko bi bukvаlno ugušio štrаjk u prosveti”.

Iz SRPS-a podsjećaju da u Srbiji trenutno štrajkuje 50.000 nastavnika u 700 škola, pa pitaju je li ministru Verbiću i “njegovim nalogodavcima” jasno da je “u štrajku 10 železera Smederevo”.

Prekinuta i skraćena nastava

Od 53 škole na području Moravičkog okruga 30 ustanova je u potpunoj obustavi rada, potvrdila je Tanjugu Slađana Mijatović iz tamošnje Školske uprave. U sedam škola nastava traje 30 minuta, a u 16 obrazovnih ustanova nema obustave rada, rekla je Mijatović. 

Kada su u pitanju Lučani, tri škole su u potpunoj obustavi rada, dok u četiri nema štrajka. U Ivanjici u sedam obrazovnih ustanova časovi traju 30 minuta, a u četiri se nastava odvija normalno, istakla je ona.

U Kragujevcu je 12 osnovnih i srednjih škola obustavilo rad u prvoj smjeni, rečeno je Tanjugu u školskoj upravi i u Uniji sindikata prosvjetnih radnika.

U Zlatiborskom okrugu danas je štrajk radikaliziralo devet od dvadeset škola koje su u štrajku, izjavio je načelnik Školske uprave Užice Milenko Nikolić.

Nikolić je istakao da su svi prosvjetari koji štrajkuju dobili umanjene februarske plaće, osim nastavnika u Gimnaziji u Požegi, koji su ostali bez plaće.

Tri škole u Nišu su obustavile rad u prijepodnevnoj smjeni, rekao je Tanjugu načelnik Školske uprave Živomir Jovanović.

U ostalim školama u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu nastava se drži i časovi su ili skraćeni na 30 minuta ili su regularni u trajanju od 45 minuta, napomenuo je.

Od 52 osnovne i srednje škole u Pomoravlju, Resavi i Levču nijedna danas nije u potpunom štrajku, a pet je u zakonskom, izjavio je Tanjugu načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug u Jagodini Života Starčević.

U gimnazijama u Jagodini i Ćupriji profesori su podijeljeni, jedni su u potpunom štrajku a drugi rade, dodao je Starčević.

Osnovne i srednje škole u Pomoravskom okrugu pohađa 24.600 učenika, a u njima je zaposleno 3400 nastavnika.

Situacija u školama, uslijed višemjesečnog štrajka, izmiče kontroli, jer zbog neujednačenog postupanja direktora u vezi sa obračunom zarada neki zaposleni još nisu dobili februarsku plaću, za razliku od njihovih kolega kojima je novac isplaćen u neumanjenom iznosu, izjavila je glasnogovornica Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Janković je rekla da u školama ima zaposlenih kojima je plaća umanjena zbog učešća u štrajku, ali je procent smanjenja različit i iznosi od četiri od 33 posto.

“Situacija polako izmiče kontroli”, rekla je Janković i kritizirala Ministarstvo da je umanjenjem zarada onima koji štrajkuju “aboliralo sebe”.

‘Uperen prst’

Nezadovoljna je što je Ministarstvo “uperilo prst” u sindikate, tvrdeći da su jedini krivci za to što se dešava po školama.

Janković je navela da dio zaposlenih u školama u Kruševcu, Čačku, nisu dobili zaradu, jer direktori nisu potpisali smanjenje plaće. Takvih je, kako tvrdi Janković, četiri do pet škola.

Ministar prosvjete Verbić je rekao da su sredinom februara predstavnici svih reprezentativnih sindikata i Ministarstva prosvjete postigli sporazum o prekidu štrajka.

“Vlada je usvojila taj sporazum, to je bio kompromis. Sve što se događa posle toga je akcija pojedinih sindikalnih lidera”, rekao je Verbić.

Štrajk u prosvjeti počeo je 17. novembra prošle godine. Polovinom februara dva sindikata, Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvjetnih radnika “Nezavisnost”, potpisali su sa Ministarstvom prosvjete Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o prekidu štrajka.

Unija sindikata i SRPS nisu potpisali te dokumente, pa su i dalje u štrajku.

Izvor: Agencije