Vlahušić ponovno gradonačelnik Dubrovnika

U 19 sati zatvorena su birališta na prijevremenim izborima za gradonačelnike i načelnike u pet hrvatskih gradova i općina, koji su i svojevrsni test raspoloženja birača prije parlamentarnih izbora.

Prema do sada prebrojanim i nepotpunim rezultatima objavljenim na stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP), došlo je do promjene u jednom gradu i nekoliko općina u kojima su koalicije predvođene HDZ-om preuzele vlast, ali ne i u Dubrovniku na kojeg je, kao najveći grad, bilo usmjereno najviše pozornosti i u kojem je tijesno pobjedu odnijela lijeva koalicija.

Prema prvim neslužbenim rezultatima koje je objavio DIP, u Dubrovniku je pobijedio dosadašnji gradonačelnik Andro Vlahušić iz HNS-a sa 9.059 glasova, odnosno 50,1 posto, kojega je podržao i SDP.

Franković priznao poraz

Njegov protivnik Mato Franković iz HDZ-a osvojio je glasove 8.587 birača ili 47,49 posto. Na izbore u Dubrovniku je od 38.468 birača izašlo njih 18.081, odnosno 47 posto.

”U ovom trenutku moramo priznati kako je novi gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić i mi mu na tome čestitamo”, rekao je Franković te dodao kako ga veseli što je HDZ “ostvario kvalitetan rezultat”.

”Ova kampanja je bila prljava i često se znala prenositi na mene i moju obitelj. Grad ide dalje, a mi ćemo biti korektiv u Gradskom vijeću”, rekao je Franković, kako prenosi Hina.

U Novom Marofu za gradonačelnika je izabran Siniša Jenkač iz kolacije HDZ-HSS-BUZ. U Hvaru je pobijedio Rino Budorović iz SDP-a, dok na Pagu gradonačelničku dužnost preuzima Željko Maržić iz koalicije PSP-SDP-HSS-DC.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), do 16:30 sati, od ukupno 71.132 birača na birališta je izašlo njih 24.208, odnosno 38,6 posto.

U deset lokalnih jedinica u Hrvatskoj, u pet gradova i pet općina, u sedam sati ujutro su bila otvorena birališta na kojima su građani u nedjelju prijevremeno birali gradonačelnike i načelnike općina.

Moguć i treći krug

Nedjelja je bila izborni dan u Dubrovniku, Korčuli, Hvaru, Pagu i Novom Marofu te u općinama Milna, Petlovac, Čaglin, Strahoninec i Gundinci.

Prijevremni lokalni izbori održani su 8. ožujka u 17 jedinica koje nisu u zakonskom roku donijele proračune za ovu godinu.

Izbore je raspisala Vlada, koja je raspustila i predstavnička tijela tih gradova i općina te razriješila gradonačelnike i načelnike i njihove zamjenike.

Sedam gradova i općina uspjelo je već 8. ožujka izabrati čelne ljude, a u deset jedinica kojima to nije ‘pošlo za rukom’ održava se drugi izborni krug. Za gradonačelnike i načelnike izabrat će se kandidati koji osvoje više glasova birača.

Dogodi li se kojim slučajem da dobiju jednaki broj glasova, ići će se u treći krug.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO