Karamarko: Mi smo za cjelovitu BiH

Karamarko: Bosnu i Hercegovina smatram drugom domovinom Hrvata (Pixsell)
Karamarko: Bosnu i Hercegovina smatram drugom domovinom Hrvata (Pixsell)

Predsjednik Hrvatske Demokratske Zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko, u intervjuu za bosanskohercegovačku novinsku agenciju Patria, kazao je kako je Hrvatska „za cjelovitu BiH, u onim granicama u kojima se i nalazi“.

„Bosnu i Hercegovinu volimo koliko i Hrvatsku, ona je naša druga domovina i zbog toga ćemo biti važna podrška kada krenu pregovori oko pristupa BiH Europskoj uniji“, kazao je.

Lider jedne od dvije najjače političke partije u Hrvatskoj u subotu se našao na meti oštrih kritika političkih stranaka iz BiH koje ga optužuju za ratnohuškačke izjave, nasrtaj na suverenitet ove države i podršku nastojanjima da se BiH do kraja podijeli po nacionalnim osnovama.

NHS za federalizaciju BiH

Hrvatski narodni sabor BiH (HNS) u Mostaru je u subotu razmatrao stanje u BiH, uključujući i položaj hrvatskog naroda te prihvatio deklaraciju kojom zagovara federalizaciju BiH.

Karamarko je HNS-u uputio pismo podrške, a da je bio u prilici, rekao je, vjerovatno bi lično i došao u Mostar. No, podršku Karamarka HNS-u pojedini politički krugovi u BiH ocijenili su kao njegovu podršku novom dijeljenju BiH.

Željko Komšić, lider Demokratske fronte (DF) rekao je da Karamarkova izjava nije ništa drugo nego još jedan pokušaj postizanja ratnih ciljeva mirnodopskim putem.

Oglasila se i Socijaldemokratska Partija BiH (SDP BiH) koja je ocijenila da se unutrašnje pitanje BiH ponovo pokušava urediti izvana.

Karamarko, s druge strane, oštro odbacuje sve te optužbe.

„Jaka i stabilna BiH jednako je važna koliko za ljude koji žive u njoj, toliko i za nas. Bosnu i Hercegovina smatram drugom domovinom Hrvata“, ističe Karamarko, koji od bh. političara koji su ga nazvali rathnohuškačem, traži hitno izvinjenje, jer on to, kaže, nije ni izbliza.

„Poručio bih gospodi da pročitaju moje pismo u cjelini. Vidljivo je da nigdje ne spominjem nikakvu podjelu Bosne i Hercegovine. Ja sam za jedinstvenu i cjelovitu BiH s ustavnopravnom i institucionalnom ravnopravnosti sva tri naroda podjednako. Svako rješenje koje ne polazi od tog standarda – za mene nije prihvatljivo“, kaže lider HDZ-a.

Na pragu gladi

Stabilnost Bosne i Hercegovine, tvrdi on, nije samo važan faktor za njene građane i za zapadne susjede BiH. O tome, tvrdi, sanja i cijela EU.

Zbog toga je, smatra Karamarko, vrlo važno da sva tri naroda u BiH što prije sjednu za sto, da se dogovore oko stvari koje su trebale biti riješene još i davno, a onda da se hitno krene u stvaranje boljeg životnog ambijenta u BiH.

Bosnu i Hercegovinu, upozorava on, opterećuje brojka od 500.000 nezaposlenih, i to je ono čemu se bh. političari trebaju posvetiti što prije. Veliki broj ljudi u zemlji ne samo da je na granici siromaštva, već je na pragu gladi.

„Idemo najprije riješiti situaciju u [bh. entitetu] Federaciji BiH, donijeti dugoročne dogovore, kreirati suživot između Hrvata i Bošnjaka, kreirati zajedničku budućnost. Nakon toga, treba razgovarati sa srpskim predstavnicima“, ističe.

Da li federalizacija koju je HNS spomenuo u svojoj Deklaraciji podrazumijeva po njegovom mišljenju i federalizaciju koja uključuje i teritoriju drugog bh. entiteta Republike Srpske, a ne samo FBiH, Karamarko je odgovorio:

„Mislim da u BiH nema nedodirljivih. Ono što u Bosni i Hercegovini jedino treba biti nedodirljivo jeste ravnopravnost i sloboda svih građana. I, ono što je najvažnije, kvaliteta života! To je jako bitno. Ali, da bi se to desilo prvo moramo riješiti stvari koje su trebale biti davno riješene u našoj kako je ja zovem drugoj domovini Bosni i Hercegovini – ravnopravnost hrvatskog naroda po načelima koja sam naveo“, poručio je Karamarko.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO