BiH: Dodatna sredstva za oporavak od poplava

Daviddi (u sredini) naglasio da realizacija programa EU-a ide veoma brzo (Srna)

Program Evropske unije za oporavak od poplava u Bosni i Hercegovini predviđa dodatna 43 miliona eura, ali se čeka ratifikacija okvirnog sporazuma, koja će omogućiti operativnost ovih sredstava – rekao je u Prijedoru otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi.

Danas je posjetio nekoliko korisnika u Prijedoru, kojima je pružena finansijska podrška u okviru Programa EU-a za oporavak od poplava, javlja agencija Fena.

Pojasnio je da su dosad, u okviru ovog programa, uložena 42 miliona eura, od čega blizu 20 miliona u entitetu Republika Srpska.

Daviddi je naglasio da je ovaj program uspješan s više aspekata, jer realizacija ide dosta brzo, a odmah nakon poplava već se djelovalo na terenu.

Obnova škola

On je danas prisustvovao svečanosti povodom zvaničnog obilježavanja završetka radova u Osnovnoj školi “Dositej Obradović”, koja je obnovljena u okviru Programa za oporavak od poplava EU-a.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić je rekao da je taj grad navrijeme bio spreman ponuditi program obnove škola, a da je EU bio još spremniji taj program realizirati.

Pavić je zahvalio predstavnicima EU-a, ističući da se renoviraju tri osnovne i tri srednje škole u Prijedoru, u toku je gradnja jednog školskog objekta te se očekuje u drugoj fazi projekta da će biti još objekata uključenih u obnove.

Dodao je da su školski objekti, bez obzira na poplave, oštećeni i usljed nevremena, intenzivnih padavina i vjetrova i da su obnovom putem ovog programa kvalitetno zaštićene i od padavina i od podzemnih voda.

Direktor Osnovne škole “Dositej Obradović” u Prijedoru Stevica Džogazović je precizirao da je u obnovu centralnog školskog objekta iz Programa EU-a za oporavak od poplava uloženo 300.000 KM.

Obilazak preduzeća

Urađena je sanacija i rekonstrukcija krova, zamijenjena kompletna vanjska stolarija i urađena kompletna sanacija mokrih čvorova te su, kako je rekao Džogazović, učionice nakon 33 godine dobile novi izgled.

Područna škola u Tukovima, koja je u maju prošle godine poplavljena i potom srušena, iznova se gradi sredstvima iz Programa za oporavak od poplava EU-a, a završetak radova trebao bi biti u maju.

Daviddi će danas u Prijedoru posjetiti i preduzeće “Lim Profi” d.o.o., jedno od malih i srednjih preduzeća u BiH kojima su dodijeljena sredstva EU-a za podršku oporavku poslovanja nakon razornih poplava u maju 2014. godine.

Također, planirano je da obiđe i cestu u mjesnoj zajednici Kalata u Kozarcu koja je obnovljena u okviru programa za obnovu, kao i tekuće radove na sistemu za grijanje u Osnovnoj školi “Kozarac” koje finansira EU.

Izvor: Agencije