Makedonija: Novi snimci o namještanju izbora

Makedonski oporbeni Socijaldemokratski savez (SDSM) objavio je devetnaest telefonskih razgovora, navodno između premijera Nikole Gruevskog i više ministara, a koji se odnose na izborne neregularnosti u općini Strumica u vrijeme parlamentarnih izbora 2011. i lokalnih 2013.

“Danas će građani Strumice čuti i uvjeriti se, lično od Nikole Gruevskog i njegovih saradnika, šta su sve radili kako bi dobili izbore. Kako su vršili pritisak na građane, maltretirali firme, iživljavali se na našim sugrađanima Turcima, kako bi zadovolili svoju pustu želju da poraze gradonačelnika Zorana Zaeva i da Strumicu stave pod svoju kontrolu”, rekao je Pance Orcev iz SDSM-a.

Kako se čuje u jednom od razgovora, raspravlja se o izvršenju pritiska na vlasnike prodavaonica za koga da glasuju i prijeti im se poreznom inspekcijom.

U drugom razgovoru navodno se čuje kako zastupnica iz vladajuće VMRO-DPMNE  kaže premijeru da je njezin kolega iz stranke iznuđivao novac od svih kompanija u gradu.

Na meti i hrvatski Agrokor

Reporterka Al Jazeere Milka Smilevska javlja kako se u jednom od tih telefonskih razgovora snavodno čuje kako se direktor Porezne uprave hvali ministru za transport i veze da je kaznio nekoliko vlasnika trgovina u Strumici i da je svatko od njih dobio kaznu od 4.800 eura.

U istom se razgovoru navodno može čuti kako se dogovaraju da porezne uprave posjete još četiri trgovine u gradu.

Prema jednom drugom razgovoru, izvještava Smilevska, navodno se čuje kako se pritisak izvršavao i na strane kompanije u gradu. Tako je meta bio i hrvatski Agrokor, koji u Strumici ima otkupni centar za voće i povrće.

Toj je kompaniji poslana porezna inspekcija zato što su navodno imali dobre relacije s gradonačelnikom, kako se čuje u snimci.

Također, u jednom od razgovora se navodno čuje kako ministar za transport i veze  lokalnom šefu policije kaže da je potrebno napraviti 300 osobnih iskaznica kako bi ljudi koji nisu iz Strumice mogli doći i tamo glasovati na lokalnim izborima.

Na taj način, kako navodno kaže ministar, smanjit će se razlika između podrške koju ima vladajući VMRO-DPMNE s jedne i SDSM s druge strane.

Ovaj puta snimci su objavljeni u Strumici. Reporterka Al Jazeere podsjeća kako je oporba najavila da će snimke navodnih telefonskih razgovora objavljivati iz raznih gradova, kako bi te informacije došle do što većeg broja građana.

‘Istina za Makedoniju’

No, bitno je i da je za pobjedu na lokalnim izborima u Strumici, kako tvrdi oporba, vladajući VMRO-DPMNE bio posebno zainteresiran, zato što je u ovoj općini predsjednik SDSM-a gradonačelnik u nekoliko mandata i doživljavaju je kao njegovo uporište, javlja Smilevska.

Makedonska oporba objavljuje ove razgovore u okviru akcije ‘Istina za Makedoniju’, tijekom koje optužuju vlasti za nezakonite radnje.

Snimke navodnih razgovora SDSM je objavio u više navrata, a najnovije i prije tjedan dana u kojima razgovori, navodno, pokazuju da ministri vladajuće VMRO-DPMNE dogovaraju izdavanje osobnih iskaznica fiktivnim biračima te krađu izbornih listića i izbornih spiskova, kako bi se vidjelo tko nije glasovao u prvom krugu izbora, a da bi se na te osobe izvršio pritisak da glasuju u drugom krugu.

Objavili su i razgovore u kojima predstavnici vlasti, navodno, dogovaraju glasovanje građana koji su preminuli i kako odluku o poništavanju izbora donosi vladajuća stranka, a ne sud.

Iz VMRO-DPMNE je priopćeno da SDSM na svojim konferencijama za medije objavljuje montirane telefonske razgovore u pokušaju da dođe na vlast.

Iz vladajuće stranke poručuju da ”destruktivni scenarij SDSM-a ne prolazi kod građana”.

”Svima je jasno da SDSM pokušava, bez podrške naroda, direktnom pomoći stranih centara da se domogne vlasti”, navode iz VMRO-DPMNE-a.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Makedoniji je predsjednik opozicionog SDSM-a Zoran Zaev, na konferenciji za novinare, objavio nove snimke navodno prisluškivanih telefonskih razgovora, koji pokazuju kako predstavnici vlasti namještaju izbore.

Published On 06 Mar 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO