USKOK istražuje nestanak devet miliona eura

Ukupan iznos kojim su se na gradsku štetu okoristile tri firme Tužiteljstvo procjenjuje na devet miliona eura (Daniel Kasap / Pixsell)

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) pokrenuo je novu istragu vezanu uz zamjenu zemljišta Grada Zagreba u Sesvetskom Kraljevcu, u medijima prozvanoj “afera Krašograd”, kojom je grad, prema sumnjama Tužiteljstva, oštećen za više od 69 milijuna kuna (devet milijuna eura).

Ne navodeći imena osumnjičenih, već samo njihove funkcije i godišta, USKOK je na svojoj internetskoj stranici objavio da, zbog zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na to nedjelo, sumnjiči pet osoba, među kojima su bivša pročelnica Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba Ninoslava Zeković te njen zamjenik Boro Kisjelica.

Iako istragom nije obuhvaćen pritvoreni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, prvih dvoje osumnjičenih njegovi su dugogodišnji bliski suradnici, dok se vlasnici tvrtki koje su se navodno okoristile pri zamjeni zemljišta s gradom, prema pisanju medija, povezuju s njegovim suosumnjičenicima u aferi “Agram”.

USKOK tvrdi da su Ninoslava Zeković i Boro Kisjelica, od veljače do srpnja 2007. godine, pogodovali tvrtkama Studio X, Mala ulaganja i Karantena “neosnovanim priznavanjem veće vrijednosti zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu te neosnovanim priznavanjem manje vrijednosti zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba u odnosu na realne vrijednosti”.

To su navodno učinili na traženje suvlasnika Studia X Ante Barade te zagrebačkog odvjetnika Davora Galetovića koji je, prema tvrdnjama USKOK-a, stvarno vodio poslovanja društava Mala ulaganja i Karantena.

Nerealna procjena zemljišta

Kako bi ostvarili plan, tvrtke su Gradu Zagrebu, smatra USKOK, podnosile prijedloge za zamjenu zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu za zemljište u gradskom vlasništvu, a sve na temelju “nerealnih procjena zemljišta” koje je navodno izradio ovlašteni sudski vještak Mirko Kožulj.

Na temelju zaprimljenih prijedloga, Kisjelica je “sastavljao prijedloge za donošenje Zaključka o sklapanju nagodbe između Grada Zagreba i navedenih društava”, koje je Ninoslava Zeković na sjednicama Gradskog poglavarstva obrazlagala kao osnovane i u interesu Grada Zagreba, iako je, prema sumnjama USKOK-a, zajedno sa svojim zamjenikom znala da su procjene nerealne.

“Nakon što je Gradsko poglavarstvo, u uvjerenju da su predmetne nekretnine realno procijenjene i da je predložena zamjena u interesu Grada Zagreba, donijelo Zaključke o sklapanju nagodbi, sklopljene su nagodbe o zamjeni zemljišta”, ističu u Tužiteljstvu.

Ukupan iznos kojim su se na gradsku štetu okoristile tri tvrtke Tužiteljstvo procjenjuje na 69,2 milijuna kuna (devet milijuna eura).

Za zemljište u Sesvetskom Kraljevcu, na kojem su kasnije, uz privatno naselje, gradskim novcem izgrađeni vrtić, škola i drugi javni objekti, Zagreb je dao parcele na Trnju, Jankomiru, Vrapču i Peščenici.

Izvor: Agencije