UN zabrinut zbog ljudskih prava u Makedoniji

UN apelira na makedonske vlasti da poštuju nezavisnost sudstva i slobodu medija (EPA)

Ujedinjeni narodi su duboko zabrinuti zbog političke krize u Makedoniji i posljedica po ljudska prava, saopćeno je iz Ureda visokog komesara Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OHCHR).

Glasnogovornica OHCHR-a Cecile Pouilly je kazala novinarima da je UN zabrinut sadržajem objavljenih snimaka kojim se optužuju visoki zvaničnici za brojna kršenja ljudskih prava, kao što su izborna prevara, napastvovanje, miješanje u sudske procese i rad medija kao i prisluškivanje.

Dodala je da je UN dodatno zabrinut optužbama o špijunaži usmjerenim protiv vođe glavne opozicijske partije.   

Pouilly je pozvala vlasti na pokretanje nezavisne, detaljne i nepristrasne istrage o navodima o kršenjima prava u toj zemlji.

Dodala je kako rezultati takve istrage moraju biti objavljeni.

Nezavisnost sudstva

Također je apelirala na vlasti da pozovu na odgovornost osobe koje su, prema istrazi, prekršile zakone i ljudska prava, a kako bi javnost ponovno mogla imati povjerenje u državne institucije.

Zbog trenutne političke situacije u Makedoniji, od posebne važnosti je nezavisnost sudstva, poštivanje vladavine prava, slobode medija i međunarodnih standarda fer suđenja, navodi se u saopćenju.

OHCHR je pozvao sve stranke na suzdržanost te apelirao na dijalog s ciljem rješavanja političke krize uz puno poštivanje ljudskih prava.

U Makedoniji je predsjednik opozicijskog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev nedavno počeo objavljivati prisluškivane razgovore za koje tvrdi da otkrivaju korupciju vlasti, od namještanja izbora, utjecaja na sudske procese do hapšenja političkih protivnika.

Vladajuća stranka VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog tvrdi da je sve montirano.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Makedoniji je predsjednik opozicionog SDSM-a Zoran Zaev, na konferenciji za novinare, objavio nove snimke navodno prisluškivanih telefonskih razgovora, koji pokazuju kako predstavnici vlasti namještaju izbore.

Published On 06 Mar 2015

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev objavio je na konferenciji za novinare, snimke pet telefonskih razgovora, u kojima se, kako tvrdi čuju predstavnici vrha izvršne vlasti kako, između ostalog, namještaju sudske i tužilačke odluke, kao i izbore i razrješenja sudija.

Published On 15 Feb 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO