Makedonija: Skup pristalica VMRO-DPMNE

U Skoplju je održan skup pristalica i članova vladajućeg VMRO-DPMNE.

Povod za ovaj skup, na kojem se okupilo desetak hiljada ljudi, bio je, kako se navodi,  predstavljanje reformi i uspjeha koje je ova partija postigla u skoro devet godina na vlasti. Premijer Nikola Gruevski posebno je naglasio povećanje stranih investicija.

“Zahtjev za formiranjem prijelazne vlade u Makedoniji je moguć i ostvariv, ali bez VMRO DPMNE-a! Mi računamo i uvijek ćemo računati na narod! Narod je onaj koji daje mandat i legitimitet na izborima. Narod bira ko će formirati vladu, a ko neće“, istakao je premijer Makedonije Nikola Gruevski.

Neposredno uoči skupa vladajuće stranke, opozicioni Socijaldemokratski savez je deseti put prezentovao snimke navodnih prisluškivanih telefonskih razgovora, za koje tvrde da dokazuju kako vlast zloupotrebljava položaj.

Urbanistički planovi

Opozicija je optužila premijera Gruevskog da je, preko posrednika i off-shore kompanija, malverzacijama sa urbanističkim planovima i pritiscima na nezakonit način postao vlasnik dvije velike parcele od 2 hiljade 700 i 11 hiljada kvadratnih metara u Skoplju, čija je današnja vrijednost 5 miliona eura.

Objavili su nekoliko telefonskih razgovora, navodno, premijera Nikole Gruevskog i ministra za transport i veze Mile Jankievskog, koji, kako tvrdi opozicija, dokazuju ove tvrdnje.

“On je naložio promjenu detaljnih urbanističkih planova u Opštini Centar. Gruevski je tjerao članstvo VMRO-DPMNE-a da se tuče ispred opštine, navodno zbog crkve, a oni su polomili Opštinu Centar i potukli se zbog njegovog imanja. Kako je Gruevski lagao svoje da se tuku zbog zaštite crkve u centru, tako je slagao i članstvo i građane da nije vršio prisluškivanje, nego da su to radili neke strane službe koje su imale zle namjere prema Makedoniji”, kazao je predsjednik Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Premijer Makedonije je rekao da je već krajem januara najavio da će opozicija objavljivati materijale protiv njega i funkcionera iz vlasti.

Published On 16 Feb 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO