Brisel će aktivirati sporazum sa BiH

Sedam godina nakon potpisivanja, Brisel će pokrenuti postupak primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Bosnom i Hercegovinom.

Kako saznaje Al Jazeera, visoka predstavnica za vanjsku politiku i saradnju Federica Mogherini, u ponedjeljak bi trebala da obavijesti ministre vanjskih poslova 28 država članica Unije da je BiH ispunila sve uvjete koje su tražili krajem  prošle godine.

Službena preporuka i zaključak Vijeća ministara vanjskih poslova očekuje se u drugoj polovini aprila.

Institucije BiH tada će morati uspostaviti efikasan mehanizam koordinacije, utvrditi program reformi, te precizirati rokove i zaduženja.

BiH očekuje pozitivan stav

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić očekuje da će ministri vanjskih poslova Evropske unije prihvatiti preporuku Federice Mogherini i dati zeleno svjetlo kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu.

“Ja imam informaciju da će gospođa Mogherini predložiti, i odluku će donijeti ministri iz zemalja članica EU, ali sam ja potpuno uvjeren da će nakon svega što se dogodilo BiH, njihov stav biti pozitivan i da će oni pozitivno reagovati da će oni pozitivno reagovati na taj prijedlog”, izjavio je Ivanić.

Dodao je da očekuje da će BiH dobiti pozitivan stav, da će biti oslobođen SSP i da će to značiti važan iskorak BiH na evropskom putu.

Kazao je da vjeruje da bi se stvari mogle pokrenuti, te da bi za godinu do godinu i pol BiH mogla podnijeti zahtjev za statusom kandidata.

Izvor: Al Jazeera