Prvi susret Grabar-Kitarović i Milanovića

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović u četvrtak su izrazili zadovoljstvo sjednicom Vijeća za nacionalnu sigurnost, prvom u ovoj godini, na kojoj su usvojene smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija u 2015. godini, a Vlada dobila zadatak da pripremi Strategiju nacionalne sigurnosti 2015 – 2024.

“Atmosfera je bila dobra. Bila je to atmosfera suradnje”, odgovorila je novinarima hrvatska predsjednica na pitanje kako je protekao sastanak. Dodala je da je zadovoljna onim što je rečeno na sjednici.

Razgovor s premijerom, kazala je na pitanje novinara, “protekao je vrlo dobro o temama nacionalne sigurnosti”.

Upitana znači li današnji sastanak i pomak ka boljoj suradnji nje i premijera, Grabar-Kitarović je odgovorila pozitivno.

“Što se mene tiče jest. Nadam se, jer moja ruka za suradnju je i dalje ispružena. Za tu suradnju stojim na raspolaganju i nadam se da ćemo krenuti dalje u pozitivnom tonu”, rekla je.

Milanović je potvrdno odgovorio na pitanje je li “ispružena ruka Vlade prema predsjednici Grabar-Kitarović” te istaknuo da Vlada vodi vanjsku i unutarnju politiku i u tim pitanjima ima najveću odgovornost.

Založio se za daljnju suradnju s predsjednicom Republike, ali i ponovio da Vlada na kraju snosi najveću odgovornost, “dok predsjednica Grabar-Kitarović tu može pomoći”.

Vezano uz održavanje sjednice Vlade na temu gospodarskog stanja u zemlji, koju je od premijera zatražila odmah po stupanju na dužnost, Grabar-Kitarović je danas kazala kako još čeka Milanovićev odgovor.

“To ovisi o premijeru i pitanje je za njega”, rekla je.

Milanović je, pak, ponovio da i dalje stoji njegov prijedlog predsjednici Republike da dođe na bilo koju sjednicu Vlade.

“Moramo biti konkretni, s konkretnim prijedlozima i proračunskim učincima jer su to veoma ozbiljne stvari. Za ozbiljan razgovor sam otvoren, s predsjednicom Grabar-Kitarović prije svih ostalih, ali i svim drugima. Volio bih da u Saboru imamo aktivnu i konstruktivnu oporbu koja će predlagati ideje, a toga, nažalost, nema”, kazao je Milanović.

Početak sjednice VNS-a novinari nisu mogli snimati, a Grabar-Kitarović je rekla da je osobno bila za to, a premijer Milanović kako on o tome nije odlučivao.

Prvi susret nakon žustre polemike

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, održana u Hrvatskom saboru, prvi je susret Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića nakon žustre prepiske ranijih sedmica. 

Prošlog mjeseca, prvog radnog dana, predsjednica Grabar-Kitarović je nazvala Milanovića te ga pozvala na Pantovčak, a on je njoj uzvratio protupozivom na sjednicu Vlade. Nakon toga je počela prepiska između njih dvoje.

Hrvatska predsjednica predložila je potom Milanoviću da podnese ostavku.

To je navedeno u saopćenju Ureda predsjednice nakon prepiske s Milanovićem, u kojoj je prvo Grabar-Kitarović predložila zajedničku sjednicu Vlade zbog “teškog ekonomskog i socijalnog stanja u državi”.

Milanović je hrvatskoj predsjednici pisao da načelno pozdravlja takvu sjednicu, ali ju je pozvao da “pripremi konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka tih prijedloga”.

“U vezi s pozivom predsjednika Vlade, predsjednica je, nakon temeljitih analiza i obavljenih konzultacija s gospodarskim stručnjacima, došla do zaključka kako je najkonkretniji prijedlog za izlazak Hrvatske iz krize ostavka premijera”, pisalo je u saopćenju Ureda predsjednice.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko je pismo, kojim je predsjednica zatražila ostavku premijera, nazvao “stranački sebičnim”.

“Ovo nije analiza stanja, nego politički refleks. To ne rješava problem, čini mi se da je to prije ‘tko će kome zakucati’, a ne kako riješiti problem”, komentirao je Leko.

Grabar-Kitarović je, između ostalog, Milanoviću zamjerila što joj nije čestitato na izbornoj pobjedi.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predložila je predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću da podnese ostavku.Od samog početka njenog mandata traju trzavice. Predsjednica je zatražila zajedničku sjednicu Vlade o ekonomskom stanju.Premijer je tražio da predloži konkretne mjere i procijeni financijske učinke. Kao konkretnu mjeru, predsjednica je premijeru poručila da odstupi. U Zagrebu nam se javlja politički analitičar Davor Gjenero.

Published On 23 Feb 2015

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predložila je predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću da podnese ostavku.Od samog početka njenog mandata traju trzavice. Predsjednica je zatražila zajedničku sjednicu Vlade o ekonomskom stanju.Premijer je tražio da predloži konkretne mjere i procijeni financijske učinke. Kao konkretnu mjeru, predsjednica je premijeru poručila da odstupi. U Zagrebu je Martina Kiseljak.

Published On 23 Feb 2015

U izbornoj godini, Vlada Zorana Milanovića najavila je oprost dugova, uvođenje ličnog bankrota i druge mjere.

Published On 04 Mar 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO