Hiljade građana protestovale u Albaniji

Na poziv opozicijske Demokratske partije hiljade građana Albanije protestovale su na centralnom trgu Tirane, zahtijevajući ostavku predsjednika Skupštine Ilira Mete.

Istovremeno se, nedaleko od mjesta protesta, okupio i manji broj građana u znak podrške aktuelnom predsjedniku Skupštine. Najviši zvaničnici Albanije saslušani su prošle sedmice u Tužilaštvu zbog optužbi za teška krivična djela u vezi s navodima o atentatu na zastupnika iz redova Socijalističke partije Toma Doshija koji je nedavno izbačen iz stranke.

Saslušanje u tužilaštvu

Doshi je nakon toga izjavio da je predsjednik Albanskog parlamenta Ilir Meta naručio njegovo ubistvo kao i ubistvo još jednog zastupnika. Uslijedilo je saslušanje albanskog premijera Edija Rame, predsjednika Skupštine Ilira Mete, ministra unutrašnjih poslova i bivšeg premijera.

Građanima se na glavnom trgu obratio i predsjednik Demokratske partije Lulzim Basha.

 „Albanci su očekivali nešto drugo od vlade. Došlo je vrijeme da se probudimo i da svi zajedno, bez obzira iz koje smo političke stranke, budemo jedinstveni, da putem protesta na trgovima demonstriramo suverenitet naroda jer je ova vlada skrenula sa puta vladavine prava i zakona. Mi smo ovdje, ne da ih zaustavimo, nego da ih uklonimo sa vlasti. Albancima je potrebna nova ponuda, i ja vam dajem svoju riječ da će je Albanija imati. Mi  se nećemo zaustaviti sve dok bude zakona i vladavine prava, i sve dok se zločin ne porazi. I dok najbolji sinovi i kćeri ove zemlje ne budu upravljali ovom zemljom. Građani trebaju kontrolisati vladu, a ne da vlada kontroliše građane. Nećemo se zaustaviti sve dok Edi Rama i Ilir Meta ne odu“, zaključio je Basha.

Albanski sud je nedavno saopćio da se Durim Bami sumnjiči za pokušaj ubistva te da će u pritvoru ostati do okončanja istrage.

Bami je 3. marta priveden na graničnom prijelazu Hani Hotit u Skadru, a priznao je kako je angažovan da ubije Doshija, prenosi Anadolija.

Premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Skupštine Albanije Ilir Meta i ministar unutrašnjih poslova Samir Tahiri saslušani su u Tužilaštvu za teška krivična djela.

“Hrana za pse“

Premijer Rama je nakon saslušanja novinarima kazao da je Tužilaštvo pozvalo na saslušanje nekoliko osoba kako bi se rasvijetlio slučaj. Naglasio je kako je veoma značajno da odgovorni budu pronađeni.

“Prošlo je vrijeme kada je Vlada Albanije koristila Tužilaštvo kao hranu za pse. Nadam se da današnje saslušanje pokazuje napore Tužilaštva da istraži ovaj prljavi događaj. Javnost pažljivo prati cijeli slučaj. Ovdje postoje ljudi koji nisu iskreni. Albancima je dosta retorike i potrebno je da relevantne institucije pronađu odgovorne“,  rekao je Rama.

Meta je izjavio da je uvijek spreman pomoći u istrazi vezanoj za ovaj događaj, napominjući da sve treba biti provedeno na transparentan način.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO