Bandić ispitan u sjedištu USKOK-a

Bandić u zatvor vraćen 10. marta (Petar Glebov / Pixsell)

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jutros je iz zatvora u Remetincu doveden u sjedište Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), gdje je istražiteljima dao iskaz o posljednjem proširenju istrage u slučaju Agram.

Pred istražitelje USKOK-a Bandić je doveden iza osam sati, a nakon polusatnog ispitivanja vraćen je u istražni zatvor u kojem je završio u utorak, 10. marta, prenosi Hina.

Zagrebom upravlja Švaljek

Ministar uprave Arsen Bauk kazao je novinarima da Zagrebom upravlja zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, osim ako gradonačelnik Milan Bandić ne odredi da to treba raditi njegova druga zamjenica Vesna Kusin.

“Gradonačelnik je trenutno spriječen u obnašanju dužnosti, a ima dvije zamjenice i koju on odredi da ga zamijeni, ona će ga i zamijeniti”, kazao je.

Na pitanje je li Zakon o lokalnoj i regionalnoj upravi i samoupravi nedorečen i postoji li politička volja da se zabrani kandidiranje onima koji su osumnjičeni ili osuđeni za krivična djela, Bauk je odgovorio da je Zakon o lokalnim izborima donesen 2012. i tamo su propisana pravila o kandidiranju.

“Moj je stav da nije problem da se netko kandidira, već je uvijek u pitanju obnašanje dužnosti. Postoje jasna pravila kada netko ne može obnašati svoju dužnost i to se primjenjuje, a to je bezuvjetna kazna zatvora u trajanju duljem od mjesec dana, kao i svaka kazna zatvora”, rekao je Bauk.

Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda Bandića je vratio u pritvor, prihvativši tvrdnje USKOK-a da je na slobodi “postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo”.

Sudija je, stoga, donio odluku i o naplati kaucije od 1,96 miliona eura koja će, postane li ova presuda pravosnažna, biti uplaćena u državni budžet.

Odbrana je na tu nepravosnažnu odluku najavila žalbu, o kojoj bi Vanraspravno vijeće Županijskog suda trebalo raspravljati iduće sedmice.

Bandićevi advokati Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković nakon izlaska iz USKOK-a nisu željeli davati izjave pa nije poznato je li zatvoreni gradonačelnik iznio odbranu ili se branio šutnjom.

Proširena istraga

Istraga je, kako se neslužbeno doznaje, proširena nakon što je predsjednica Upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti Vida Demarin istražiteljima ispričala kako ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinitog sadržaja.

Tužiteljstvo sumnja i da je Bandić tokom decembra 2014. i januara 2015, kao utemeljitelj i predsjednik Zaklade, sačinio i vlastoručno potpisao antidatirani dokument u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane spomenutoj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tokom pretraga, iako je znao da navedene umjetnine nisu donirane spomenutoj Zakladi nego da su njegove.

Bandić se u aferi Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji za izbore 2010. zakinuo i državni budžet. Ukupnu ‘štetu’ Tužiteljstvo procjenjuje na blizu 2,6 miliona eura.

Protiv Bandića je sredinom februara podignuta i prva optužnica kojom ga USKOK tereti da je s dvoje suoptuženika pogodovao udruzi “U ime obitelji” kojoj je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” navodno priskrbio nezakonitu korist od najmanje 40.000 eura.

Dok je istražni sudija odlučivao o gradonačelnikovu povratku u Remetinec, Vanraspravno vijeće Županijskog suda objavilo je da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve odbrane i omogućilo mu ponovno obavljanje gradonačelničke dužnosti.

No, ta je odluka postala irelevantna novim određivanjem istražnog zatvora, prema riječima tužiteljice USKOK-a Ksenije Krizman i glasnogovornika Suda Krešimira Devčića.

‘Bez kalkulacija’

Državno tužiteljstvo je izvijestilo da se USKOK nije vodio “nikakvim kalkulacijama i određivanjem tajminga” kada je zatražio da se Bandić vrati u istražni zatvor, kao i da mu država naplati kauciju od 1,96 miliona eura.

Reagirajući na medijske napise, ali i izjave o Bandićevom povratku u zatvor, u saopćenju navode da USKOK “u trenutku predaje prijedloga za opoziv jamčevine i određivanje istražnog zatvora okrivljenom gradonačelniku nije imao saznanja o tome da je Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu donijelo rješenje kojim se ukida mjera opreza zabrane obavljanja dužnosti gradonačelnika”.

“Dakle, nikakve kalkulacije i određivanje tajminga nisu rukovodili USKOK u predlaganju sucu istrage opoziva jamčevine i određivanje istražnog zatvora. USKOK vodi postupke prema svim osumnjičenicima na isti zakoniti način u skladu s prikupljenim dokazima i zakonskim pravnim okvirom bez obzira radi li se o ministru, županu, gradonačelniku, policijskom službeniku ili bilo kojem drugom građaninu.”

Tužiteljstvo smatra da “u borbi protiv korupcije i zalaganju za nultu stopu tolerancije prema korupciji, ovakvi javni nastupi i izjave ‘stručnih pojedinaca’ predstavljaju prisilu prema tijelima progona”.

Podsjećaju i da je prema odredbama Zakona o državnom odvjetništvu, “zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, kao i u predmetima u kojima državni odvjetnik zakonito izvršava svoja prava i dužnosti u zaštiti imovine Republike Hrvatske”.

Izvor: Agencije