Makedonska opozicija objavila snimke o fiktivnim biračima

Opozicioni Socijaldemokratski savez (SDSM) na tribini u Skoplju prezentira nove navodne snimke prisluškivanih telefonskih razgovora.

Razgovori, navodno, pokazuju da ministri vladajuće VMRO-DPMNE dogovaraju izdavanje ličnih karti fiktivnim biračima, te krađu izbornih listića i izbornih spiskova, kako bi se vidjelo ko nije glasao u prvom krugu izbora, a da bi se na te osobe izvršio pritisak da glasaju u drugom krugu.

Objavljuju i razgovore u kojima predstavnici vlasti, navodno, dogovaraju glasanje građana koji su preminuli i kako odluku o poništavanju izbora donosi vladajuća stranka, a ne sud.

Prijava protiv Zaeva

Nešto prije početka tribine opozicije, Ministarstvo unutrašnih poslova Makedonije je podnijelo kaznenu prijavu protiv Zorana Zaeva koji je, u svojstvu gradonačelnika Strumice, navodno primio mito od 200 hiljada eura.

Osumnjičeni se tereti da je u periodu od novembra 2013. do danas u svojstvu gradonačelnika Opštine Strumica tražio poklon u vrijednosti dva eura za kvadratni metar građevinskog zemljišta u Strumici, koje je oštećeni želio privatizirati. Zemljište je ukupne površine blizu 100.000 metara kvadratnih, tako da ukupna tražena suma od oštećenog iznosi 200.000 eura.

Opozicioni skup u Skoplju prati Milka Smilevska, reporterka Al Jazeere, koja izvještava da se nekoliko hiljada pristalica udružene opozicije okupilo i u sali i oko sale.

‘Zajedno u narodnom frontu’

“Građanima se obratio Stevo Pandarovski, predsjednički kandidat opozicije koji je izgubio na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima”, izvijestila je Smilevska.

On je poslao nekoliko poruka – da je opozicija i građani sa njom na pravom putu i da kraj režima dolazi.

Istakao je da Makedonija nakon samostalnosti nije bila pred većim izazovom.

Pandarovski je naglasio da je režim godinama prisluškivao više od 20.000 ljudi te da se zbog toga svi građani, bez obzira na vjeru i naciju trebaju ujediniti u narodnom frontu.

Ovo je osma press konferencija opozicionog SDSM-a u okviru kampanje “Istina za Makedoniju”, u kojoj se prezentiraju telefonski razgovori iz kojih se vide navodne zloupotrebe vlasti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije nastavio je sa objavama telefonskih snimaka, koji kompromituju najviše državne zvaničnike. Snimci se odnose na  6. juni 2011., dan nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, kada je uhapšen Ljube Boškovski, predsjednik stranke Ujedinjeni za Makedoniju i bivši ministar unutrašnjih poslova.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO