Kiše u Lebanu odnijele kuću

Zbog obilnih padavina u opštini Lebane na jugu Srbije pokrenuta su klizišta. Jedna kuća je srušena, a procjene su da je šteta veća od 200 hiljada eura.

Na mjestu na kojem je bila kuća, u samom centru Lebana, sada je samo gomila šuta. U kući je živjela samo jedna osoba, koja je na vrijeme evakuirana.

“Brdo se urušilo, srušilo, krov probilo, ploču, i tu više ne može da se stanuje. Zid, potporni zid je bio visok 10-15 metara i sada postoji rizik, ako nastavi da se urušava, može da padne i kuća odozgo, i ako to padne, onda i naša kuća se ruši i sve izlazi na ulicu, i bukvalno ostajemo svi bez krova nad glavom”, kaže Dušan Petković iz Lebana.

Sve je počelo nakon obilnih kiša.

Šteta – 250 hiljada eura

Potporni zid lokalnog puta urušio se nakon što je u Lebanu tri dana neprekidno padala jaka kiša. Osim kuće koja je direktno pogođena klizištem, ugroženo je još nekoliko okolnih objekata.

Žitelji u centru Lebana strijepe od novih padavina.

“Rekli su da će da nas isele sve odavde, 15 kuća da odu, da nas zbrine Opština, ali katastrofa veća nije mogla da se desi” , kaže Miodrag Stamenković.

Opština Lebane proglasila je vanrednu situaciju, jer su osim kuća u centru grada, ugrožene i one u okolnim selima, gdje su također proradila klizišta. Preliminarne procjene kažu da je šteta od klizišta u ovoj opštini skoro 250 hiljada eura.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Jak vjetar, kiša i snijeg otežavaju saobraćaj i ugrožavaju snadbijevanje električnom energijom u regionu. Vremenske prilike na Balkanu su povoljnije nego juče i sve nadležne ekipe rade na sanaciji štete. Na području opština Kladanj i Olovo u BiH, proglašeno stanje prirodne nepogode.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO