Imovina Svetozara Marovića na meti istražitelja

Protiv Marovića i još dvije osobe podnesena kaznena prijava (EPA)

Vrhovni državni tužitelj Crne Gore, Ivica Stanković proslijedio je dokumentaciju u vezi sa imovinom obitelji Svetozara Marović, bivšeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije, Odjelu za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije.

Ujedno, specijalni tužitelj će istražiti račune obitelji Marović. 

Prema izvješćima Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara iz švicarskog ogranka banke HSBC, Marovićeva supruga imala je na računu 3,8 milijuna dolara tokom 2006. i 2007. godine. 

Kako je objavljeno na stranicama crnogorskog državnog tužiteljstva u ponedjeljak je protiv Marovića i još dvije osobe podnesena kaznena prijava zbog, kako se navodi, osnovane sumnje da su izvršili više težih kaznenih djela, uključujući i ona djela s elementima korupcije, prenose crnogorski mediji.

Prijava se, kako je pojašnjeno, odnosi na navodni tajni račun člana Marovićeve obitelji u jednoj švicarskoj banci, na kojem se u 2006. i 2007. godini, navodno, nalazilo spornih 3,8 milijuna dolara.

“Vrhovni državni tužilac je uputio dokumentaciju Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina radi provjere navoda iz prijave i ocjene o postojanju krivičnog djela iz nadležnosti tog Odjeljenja. Istovremeno je specijalnog tužioca uputio na sprovođenje izviđaja u tom slučaju”, navode u tužiteljstvu.

Propusti u radu HSBC

Izvještaj mreže reportera iz više od 65 država otkrio je da su u britanskom bankarskom divu HSBC-u tajne račune imali kriminalci poznati u više zemalja, korumpirani poslovni lideri, političari i javne osobe.

U tajnim dokumentima navodi se da su zaposleni u ovoj banci bili svjesni namjere klijenata da novac sakriju od vlasti.

Britanska banka HSBC priznala je propuste švicarske podružnice, reagirajući na medijske izvještaje da su pomogli imućnim klijentima da izbjegnu plaćanje poreza i sakriju milijune dolara.

Na spisku zemalja čiji su građani imali račune u švicarskom ogranku HSBC-a, našle su se i zemlje Zapadnog Balkana, a među njima i Crna Gora te je 18 crnogorskih državljana otvorilo 17 bankovnih računa i navodno uložilo 7,5 milijuna američkih dolara.

Izvor: Al Jazeera i agencije