Počinje suđenje za zloupotrebe u Galenici

Početak suđenja je u više navrata odgađan zbog višemjesečnog štrajka advokata (Al Jazeera)
Početak suđenja je u više navrata odgađan zbog višemjesečnog štrajka advokata (Al Jazeera)

Suđenje bivšem generalnom direktoru Galenike Nenadu Ognjenoviću i još osam okrivljenih zbog optužbi za nanošenje štete tom preduzeću za više od 900 miliona dinara trebalo bi da počne u ponedjeljak u Specijalnom sudu Beogradu.

Početak suđenja je u više navrata odgađan zbog višemjesečnog štrajka advokata, a u januaru, nakon prestanka protesta advokature, suđenje je odgođeno opet iz procesnih razloga – jer jednom od optuženih nije došao branilac zbog bolesti a niko od prisutnih advokata nije želio da se prihvati njegove odbrane.

U ovom slučaju, optužnica osim Ognjanovića tereti nekadašnjeg direktora Velefarma Dragoljuba Vučićevića, kao i direktora Farmatrejda Radoslava Sekulića, koji je u međuvremenu preminuo, pa je postupak protiv njega obustavljen.

Optuženi su i vlasnik zanatske radnje i privrednog društva Livnica Jeremić Miodrag Jeremić, zamjenik generalnog direktora Galenike Goran Orlić, vlasnik radnje Pavlović Dragan Pavlović, odgovorna lica u privrednim društvima Farmanari i Unihemkom Željko Jovović i Ljubica Prica, odgovorno lice u privrednom društvu Trgošped-trans Milan Vladović, kao i sudski vještak i ovlašteni procjenitelj Željko Birmančević.

Oni se terete da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Birmančeviću je stavljeno na teret krivično djelo falsifikovanje službene isprave, a Vladoviću i krivično djelo poreska utaja.

Ognjenoviću, Vučićeviću i Sekuliću stavlja se na teret da su od 2008. do 31. decembra 2009. godine, iskorištavanjem svojih položaja odgovornog lica i prekoračenjem granica svojih ovlaštenja pribavili protivpravnu imovinsku korist preduzeću Pharmatrade sa Maršalskih otoka u iznosu od 4.990.000 eura odnosno 434.506.745,00 dinara i pričinili štetu AD „Galenika” u iznosu od 5.224.383 eura odnosno 594.107.953,31 dinara.

Druga istraga je u slučaju Galenika pokrenuta u septembru 2013. godine za nova krivična djela i druga lica, pored Ognjenovića, koji je već bio u pritvoru.

Ta istraga je obuhvatila Dragana Šebreka, vlasnika i direktora preduzeća BG Farm Mladena Gazikalovića, Milicu Mirković, Draganu Šutić i Miroslava Jovića.

Treća istraga je pokrenuta krajem maja 2014. godine protiv Ognjenovića, bivšeg predsjednika Upravnog odbora i direktora SPS-a Dejana Backovića i još sedam osumnjičenih da su oštetili tu firmu za oko 75 miliona eura i pribavili protivpravnu imovinsku korist za kompaniju Velefarm i druga povezana preduzeća.

Ognjenović je početkom septembra prošle godine pušten iz pritvora u kojem je bio zbog trećeg krivičnog postupka koji se vodi u slučaju Galenika.

U krivičnim postupcima koji se odnose na Galeniku i odgovorna lica iz te kompanije obuhvaćene su sporne aktivnosti, koje su prema sumnjama tužilaštva, uzrokovale štetu za Galeniku od preko 100 miliona eura.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši direktor Galenike i još sedam osoba uhapšeno je zbog sumnje da su tu državnu farmaceutsku kompaniju oštetili za najmanje 12 miliona eura.  Iz Beograda se javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO