Ordanovski: Gruevski je preplašen

Politička kriza u Makedoniji se nastavlja. Grupa intelektualaca okupljenih u Pokret za odbranu Makedonije, održava tribine širom zemlje.

Optužuju opoziciju da želi destabilizirati zemlju, nazivajući njihove lidere izdajnicima. S druge strane, opozicija najavljuje da će objaviti nove snimke koje vrh vlasti povezuju sa krađom glasova na izborima, kao i ucjenama makedonskih biznismena.

Građani su došli u salu teatra u Kumanovu da čuju poruke Pokreta za odbranu Makedonije. Grupa historičara, novinara, glumaca, profesora, poručila je da opozicija, hoće da destabilizuje Makedoniju, kako bi došli na vlasti.

Nacionalno tkivo

Kažu da su strane službe Socijaldemokratama dale snimke prisluškivanih razgovora državnog vrha, kako bi podijelili makedonsko nacionalno tkivo.

“Ko će se iz njihove branše uhvatiti za građanski rat – niko! Oni koji su spremni ratovati za ovu zemlju večeras sjede tu ili su kod kuće i čekaju momenat!“, kazao je glumac Toni Mihajlovski.

U ovom pokretu, predsjednika opozicionog Socijademokratskog saveza, Zorana Zaeva, koji je objavio snimke telefonskih razgovora, u kojima se, kako tvrdi, čuje uticaj državnog vrha na medije i sudstvo i poziva na obračun sa političkim protivnicima zovu izdajicom.

“Iz političke dimenzije jasno je stanje, radi se o goloj borbi za vlast, nelegitimnim sredstvima – i tačka! Nikakva istina o Makedoniji, kao što glasi parola pod kojom nastupaju, nikakav patriotizam! Baš suprotno, radi se o tipičnom izdajničkom ponašanju!“, kazao je profesor prava Aleksandar Klimovski profesor prava.

I dok ovaj pokret održava tribine po unutrašnjosti Makedonije, opozicija nagovještava objavljivanje novih snimaka telefonskih razgovora i poručuje da najvažnije tek slijedi.

“Ja ću samo reći da će, kako dani prolaze, ovi ljudi prestati držati tribine. Ovo što dosad objavljujemo je priprema da građani na nogama dočekaju ono što slijedi. Njihova djeca će se sramiti jednog dana zbog toga što su njihovi roditelji govorili“, kazao je predsjednik Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev.

Širenje propagande

Politički analitičar Sašo Ordanovski tvrdi da je vlast počela sa širenjem propagande, kao i da je produbljavanje krize u zemlji jedini način za opstanak premijera Gruevskog.

“Gruevski je preplašen, da ste na njegovom mestu i vi biste bili preplašeni. Pokušava da zavara trag, da pusti sve moguće dimne bombe i da u toj magli, on lovi guske koje može da pohvati i da nas prevede žedne preko vode i da kaže čekajte to su strane službe koje rade zlo Makedoniji“, zaključio je politički analitičar Sašo Ordanovski.

Osim političkog, rasplet krize nije blizu ni u pravnom procesu.

“Pre mesec dana premijer je saopštio da ga je opozicionar Zoran Zaev ucenjivao kompromitujućim informacijama, koje je dobio od strane obaveštajne službe. Policija je saopštila da se radi o domaćim bivšim i aktivnim obaveštajcima, koji su radili za tu stranu neimenovanu obaveštajnu službu. U ovom slučaju, protiv jedne osobe doneta je osuđujuća presuda na tri godine zatvora, nakon nagodbe sa tužilaštvom i suđenja koje je trajalo jedan dan. Protiv ostalih pet osumnjičenih, među kojima su Zoran Zaev i Zoran Veruševski, optužnice nisu podignute“, izvijestila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO