Sela i dalje bez struje, promet u prekidu

Posebno je teško bilo na karlovačkom, sisačkom, gospićkom području te u Gorskom kotaru (Nikola Cutuk / PIXSELL)

Snježno nevrijeme koje je, nakon Slovenije, pogodilo Hrvatsku, BiH i Srbiju i dalje stvara probleme u prometu, a velik broj sela još uvijek je bez električne energije.

Zbog snijega u unutrašnjosti Hrvatske, osobito u Lici i Gorskom kotaru te bure u priobalju vrlo su loši uvjeti za vožnju, a pojedine autoceste i državne ceste i danas su u potpunosti su zatvorene.

Za sav promet zatvorene su dionica autoceste A1 Sveti Rok-Posedarje, dionica autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika, a samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Kikovice.

Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji te obrnuto nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, izvijestio je HAK, koji savjetuje vozačima da odgode putovanje ako je moguće i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta, zabranjeno je prometovanje za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na većini cesta u Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, na te graničnim prijelazima Batina, Duboševica, Trnovec, Dubrava Križovljanska, Brod na Kupi, Jurovski Brod, Maljevac i Ličko Petrovo Selo.

Otežan promet

U prekidu su i neke trajektne i katamaranske linije.

Željeznički promet od Ogulina prema Rijeci i Splitu još je u prekidu.

Više od 7.500 kućanstava u gorskim krajevima ostalo je bez struje, dio Zagreba bez grijanja i tople vode, no radnici HEP-a uspjeli su otkloniti kvar na toplani, a normalizirali su i opskrbu električnom energijom za veći broj korisnika.

“Krajevi u kojima je nestalo struje trebali bi je dobiti tijekom prijepodneva”, javlja Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo.

Dobra je vijest da će u subotu, od sredine dana, u većini krajeva oborine prestati i da će vjetar u unutrašnjosti oslabljeti.

Najviše snijega ima na Zavižanu, gdje doseže 130 centimetara.

Novi Grad i dalje bez struje

Na području Bosne i Hercegovine promet se na većini cesta odvija otežano i usporeno, na području donjeg Podrinja u nižim krajevima pada kiša koja ledi pri kolovozu, dok u višim predjelima pada snijeg.

Snijeg promjenjivog intenziteta pada i u ostalim krajevima, na kolovozima u nizinama mjestimično ima raskvašenog snijega i bljuzgavice, a na svim dionicama u višim predjelima ima ugaženog snijega, potvrđeno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Bez opskrbe električnom energijom ostala su kućanstva na području Prijedora, Bosanskog Novog, Bosanske Krupe i Dervente dok su ekipe Elektroprivrede BiH protekle noći uspjele otkloniti veći dio kvarova na području Unsko-sanske županije.

Snježni pokrivač najveći je na području Bihaća gdje je dosegnuo visinu od gotovo 70 centimetara.

Drugi dan na području općine Novi Grad bez struje su kompletna seoska područja, a danas i pojedini prigradski dijelovi, pri čemu najviše kvarova izaziva vlažan snijeg koji ruši drveće na dalekovode, potvrđeno je iz lokalnog Centra za obavještavanje.

U pojedinim dijelovima opštine Novi Grad ne rade ni fiksni telefoni zbog problema opskrbe električnom energijom.

U gradskoj zoni visina snježnog pokrivača dostigla je 38 centimetara, a u seoski područjima premašio je 50 centimetara.

I na derventskom području veći dio seoskih naselja je bez električne energije, a ekipe Elektrodistribucije Derventa su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

Evidentirani su brojni problemi s drvećem koje je pod teretom snijega palo na elektrovodove. 

Na Bjelašnici dva metra snijega

Na širem području Romanije za teretna vozila obavezna je upotreba lanaca, ali se za ovu kategoriju vozila preporučuju i na ostalim dionicama koje vode preko planinskih prevoja.

Na graničnim prelazima u BiH zadržavanja su kratkotrajna, a zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, na Graničnom prelazu Izačić obustavljen je promet za vozila čija masa prelazi 7,5 tona.

I danas će u BiH biti oblačno sa slabim snijegom, na jugu sa kišom.

Na Bjelašnici je jutros izmjereno 210 centimetara snijega, u Han Pijesku 30, Mrkonjić Gradu 20, Nevesinju 16, te Sokocu 13 centimetara.

I na području Srbije vozačima je preporučeno da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, trebaju voziti oprezno i pažljivo.

Zbog vlažnih kolovoza i niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice te se vozačima preporučuje da prilagode brzinu kretanja situaciji na cesti.

Izvor: Al Jazeera i agencije