Mađarska masovno hapsi imigrante sa Kosova

Mađarska policija uhapsila je 1.269 migranata koji su ilegalno prešli granicu, a većina njih, odnosno 1.233, kosovski su Albanci. Svi uhapšeni su predani imigracijskoj službi.

Više stotina osoba sa Kosova svakodnevno dolazi u Suboticu, odakle se pokušavaju prebaciti preko granice sa Mađarskom koja je udaljena desetak kilometara.

Mađarske vlasti razmatraju mogućnosti borbe protiv ilegalnog prelaska, među kojima je i podizanje zaštitne ograde.

Sve kosovske Albance, koji su uhapšeni u pokušaju ilegalnog prelaska srpsko-mađarske granice, upravo put kroz Srbiju vodi u Evropsku uniju u bijegu od izuzetno teške ekonomske situacije na Kosovu.

Na subotičku autobusnu stanicu iz Beograda neprekidno stižu puni autobusi.

Među putnicima je i Alji Beći iz Kosovske Mitrovice koji je u Suboticu došao sa suprugom, a kod kuće je ostavio šestero odrasle djece. Kratko je rekao: plata mu je 40, a račun za struju 60 eura.

“Došli smo ovde, iako nikoga nemamo i nikoga ne poznajemo. I sada moramo da se snađemo kako da bežimo od svoje kuću kod tuđe kuće. A zašto mi to radimo? Mi to radimo zato što nemamo vlade, korupcija je do glave. Zbog toga”, žali se Beći.

Kazne za ilegalni prelazak

Porodica Đede iz Gračanice vraća se na Kosovo. Pokušali su ilegalno da pređu granicu sa Mađarskom, ali nemaju dokumente, pa su platili kaznu od 50 eura. Do željenog cilja problemi se nižu.

“Ovdje smo ušli u taksi. Vozio nas je kilometar i po. Rekao nam je da je vidio policiju, izbacio nas napolje i uzeo nam 300 eura”, tvrdi Gaši Đede.

Oni koji imaju malo više sreće, za 50 eura se dovoze do granice sa Mađarskom. Iz Srbije izlaze sa potvrdom koja važi dvije sedmice, a koju su dobili na administrativnoj liniji između Kosova i Srbije.

“Deo građana sa Kosova, iz Srbije izlazi na graničnom prelazu Kelebija. U Evropsku uniju ulaze samo oni koji za nju imaju vize. Većina ih nema vizu. Granicu ilegalno prelaze noću, zbog čega ih granična policija privodi zbog kršenja zakona”, javlja Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Za nešto više od tri mjeseca sa granice je na Kosovo vraćeno 1.864 osobe,a protiv njih 1.452 su podnesene prekršajne prijave, oduzeto je i 60 vozila.

Prema nezvaničnim podacima, od decembra prošle godine Kosovo su naspustile desetine hiljada ljudi.

Izvor: Al Jazeera