Odbijena žalba deportirane porodice Dibrani

Sud u Nancyju odbio je žalbu romske porodice Leonarde Dibrani da se vrate nazad u Francusku.

Deportacija 15-godišnje djevojčice i njene porodice na Kosovo 2013. pokrenula je velike proteste srednjoškolaca, a o slučaju se na kraju oglasio i sam predsjednik države, Francois Hollande.

Kako je tada povratak u Francusku dozvoljen samo Leonardi, djevojčica je odlučila da ostane sa porodicom u Kosovskoj Mitrovici.

U međuvremenu, s majkom i braćom preselila se kod majčinog brata u Sisak, razdvojena od oca i dvije sestre, javlja Marin Veršić, novinar Al Jazeere.

Leonarda Dibrani sada živi u Sisku kod ujaka, s majkom, braćom i sestrama.  Oca kojeg mjesecima nije vidjela kontaktira putem društvenih mreža. S razočaranjem je primila vijest da se u Francusku zajedno s porodicom neće moći vratiti.

“Uistinu sam teško bolesna. Ne mogu ni u bolnicu ovdje. Imam mnogo problema: napeta sam, imam problema sa srcem, svakakvih, a ovdje ne mogu ni u bolnicu ni na operaciju, a trebala bih. Nemamo novca ni za liječnika”, kazala je Leonarda Dibrani.

Usprkos svemu, pomalo uči hrvatski i pokušava dobiti hrvatske dokumente preko majke. Planova za budućnost nema.

“Ovdje čekam. Ne znam, zaista ne znam.”

Prisjeća se gradića Pontarliera, gdje su živjeli četiri godine do 2013. Dok ju jednog jutra francuska policija nije uhapsila u školskom autobusu.

Deportacija na Kosovo

Umjesto na izlet, s cijelom porodicom deportirana je na Kosovo.

Više nisu imali pravo ostati u Francuskoj i živjeti u stanu koji im je dodijelila socijalna služba.

Leonardin otac, Resat Dibrani, živi s dvije kćerke u Mitrovici u teškim uvjetima. Jedva da imaju što za jesti.

Maria Dibrani, deportirana Romkinja, kazala je: “Danas smo čuli odgovor da nemamo pravo da se vratimo i to me boli. Život koji smo imali prije, i ovaj sada, čini mi se kao da je noćna mora. Želimo živjeti život koji smo imali prije, a ne ovaj sada.”

Maria DIbrani u Kosovskoj Mitrovici je stranac, jer ne zna albanski. Supruga Resata Dibranija, koja se u Sisku nalazi s Leonardom, rodila mu je još jedno dijete.

“A ja ovdje nemam ni da hleb jedem na Kosovu, ni za moju decu. A i bolestan sam. Radi Francuske, ja još nisam vidio ni moju malu kćerku koja je rođena u Hrvatskoj”, rekao je Resat Dibrani.

Planiraju otići u Njemačku. Resat Dibrani nema državljanstvo Evropske unije i čeka vizu, a upitno je hoće li mu uopće biti odobrena.

Izvor: Al Jazeera