Hrvatska: Crveni alarm zbog nevremena

U gorju i nizinama unutrašnjosti zemlje očekuje se snježni pokrivač od nekoliko desetaka centimetara (EPA)

Za Liku i Gorski kotar meteoalarm je za četvrtak, zbog nadolazećeg nevremena sa snijegom, izdao crveno upozorenje, koje upozorava na vremenske prilike koje mogu nanijeti velike štete i biti opasne po život.

Kako je za Al Jazeeru rekao Davor Samošćanec, dežurni prognostičar u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ), u Hrvatskoj će sutra biti oblačno vrijeme s oborinama – kišom u Dalmaciji i snijegom u unutrašnjosti.

Očekuju se ponegdje obilnije oborine, pogotovo u gorju, gdje se očekuje snježni pokrivač viši od 30 centimetara, a zbog jakog vjetra mogući su i visoki snježni zapusi.

Mjestimice obilnije oborine očekuju se i u nizinama sjeverozapadnih područja zemlje. Uz jaku do olujnu buru, susnježica i snijeg očekuju se i na sjevernom Jadranu.

Petak bez znatnijeg smirivanja vremena

U Dalmaciji se očekuje grmljavinsko nevrijeme uz moguću obilniju kišu i pljuskove, a puhat će jako, na trenutke i olujno jugo.

Vrijeme se neće znatnije smirivati ni u petak – u gorskim, zapadnim i središnjim dijelovima zemlje padat će snijeg koji će dodatno povećati visinu snježnog pokrivača, na sjevernom Jadranu i dalje se očekuje olujna bura, a u Dalmaciji jako jugo.

Ipak, temperature u iduća dana neće znatnije pasti. U središnjim dijelovima očekuju se vrijednosti od -1 do 4 stupnja, na sjevernom Jadranu od 9 do 7, a u Dalmaciji od 9 do 14 stupnjeva.

Izvor: Al Jazeera