SAD dao podršku za formiranje vojske Kosova

Proces transformacije Sigurnosnih snaga podržao je NATO (Anadolija)

Podršku za transformaciju Sigurnosnih snaga u oružane snage Kosova Priština je dobila od predstavnika Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država, javlja Tanjug.

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova saopćilo je da je u susretu s podsekretarkom za odbranu SAD-a Evelin Farkas ocijenjeno da će ova godina biti odlučujuća za transformaciju Sigurnosnih snaga u oružane snage Kosova.

Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Hashim Thaci i ministar za evropske integracije Bekim Collaku, u okviru zvanične posjete Sjedinjenim Američkim Državama, sastali su se u Pentagonu s podsekretkarom Farkas i dobili podršku za transformaciju tih snaga.

Podrška NATO-a

Thaci je rekao da cjelokupni proces nadgledanja u sektoru sigurnosti, kao i transformacija sigurnosnih u oružane snage učinjen uz podršku NATO-a i SAD-a.

Farkas je kazala da Kosovo ima potpuno podršku SAD-a u sferi sigurnosti, kaže se u saopćenju i dodaje da dosadašnji koraci u procesu transformacije Sigurnosnih snaga u oružane snage Kosova znače njihov sigurniji put ka učlanjenju u program Partnerstvo za mir i NATO.

Thaci se sastao i sa senatorom Chrisom Murphyjem i kongresmenom Georgeom Holdingom.

Izvor: Agencije