U martu rasprava o optužnici za ubistvo Vedrana Puljića

Vedran Puljić, navijač Nogometnog kluba Sarajevo, ubijen je u jesen 2009. godine u Širokom Brijegu (Reuters)
Vedran Puljić, navijač Nogometnog kluba Sarajevo, ubijen je u jesen 2009. godine u Širokom Brijegu (Reuters)

Zagrebački Županijski sud uskoro bi trebao raspravljati o osnovanosti optužnice protiv Olivera Knezovića, čiji je kazneni progon, zbog ubistva navijača Nogometnog kluba Sarajevo u jesen 2009. godine u Širokom Brijegu, Bosna i Hercegovina prepustila hrvatskom pravosuđu.

Kako Knezović ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Zagrebu, njegov kazneni progon je preuzelo zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo, koje ga tereti za ubistvo navijača Vedrana Puljića, ali i za čak šest pokušaja ubistava te dovođenje u opasnost “općeopasnom radnjom ili sredstvom”.

U optužnici, koju je u februaru primio zagrebački Županijski sud, piše da je Knezović 4. oktobra 2009. godine u Širokom Brijegu, ispred nogometnog stadiona, gdje se trebala odigrati utakmica s gostima iz Sarajeva, tokom navijačkog sukoba policajcu iz korica istrgnuo službeni pištolj, istrčao na cestu i sa 50-ak metara ispalio deset metaka prema većem broju navijača tima iz bh. prijestonice, ali i policajcima i okupljenim građanima Širokog Brijega.

Osim Puljića, koji je odmah preminuo od hica u glavu, Knezović je dvojici navijača Sarajeva nanio teške povrede opasne po život, pogodivši ih u bedro, odnosno grudni koš.

Bijeg iz zatvora

“Tereti ga se i da je još četiri osobe ozlijedio, pogodivši jednu osobu u desnu ruku, drugoj nanio prostrijelne rane lijeve strane vrata, treću pogodio u desnu potkoljenicu, a četvrtu osobu u lijevu natkoljenicu”, ističe Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.

Iako se Knezović istog dana predao policiji i priznao da je pucao na navijače Sarajeva, pripadnike grupe “Horde zla”, nedugo nakon toga pobjegao iz zatvora u Širokom Brijegu, što su mu omogućila dva policajaca, koji su osuđeni na pet mjeseci zatvora, ali su im presude nakon žalbi već dva puta ukinute.

Krajem oktobra 2009. godine Knezović je u Zagrebu uhapšen na osnovu međunarodne potjernice, no kako Bosna i Herecovina Hrvatskoj tada još nije prepustila njegov krivični progon, pušten je na slobodu nakon što je na Županijskom sudu dokazao da je hrvatski državljanin.

Nakon što je Bosna i Hercegovina slučaj prepustila hrvatskom pravosuđu, a DORH podigao optužnicu, na zagrebačkom Županijskom sudu očekuje se sjednica optužnog vijeća, koje optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti DORH-u na doradu.

Sjednica optužnog vijeća, na koju će biti pozvan i Knezović, trebala bi biti održana u martu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO