Trebinje bez novca zbog propasti Bobar banke

Posljednji je dan za podnošenje zahtjeva za isplatu depozita klijentima propale bijeljinske Bobar banke, koji su imali više od 25.000 eura na računu, a isplata će ići iz likvidacione imovine te bankarske institucije.

Kada je prošle godine banka propala, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević proglasio je bankrot, jer je dio novca grada ostao zarobljen.

Bobar banka je zatvorena, a sa njom, između ostalog, i 2,5 miliona eura iz gradske kase Trebinja. Da bi se povjerioci namirili, ide se u prodaju onoga što banka ima, a ima i hipoteku na stadion FK Leotar.

Uprava strahuje da bi stadion mogao da ode u likvidacionu masu, jer klub ne može da vrati kredit bez podrške grada.

U godini kada nekadašnji prvak BiH slavi 90. rođendan, čelnici upozoravaju da bi Leotar mogao postati žrtva propasti Bobar banke, a to bi bio, smatraju, autogol Trebinju.

“Ako ne vraćamo kredit, normalno je da banka aktivira hipoteku, a hipoteka je stadion. I to je to”, ukazuje Milan Tomanović iz FK Leotar.

Gradska preduzeća rade

Međutim, Radio Trebinje, kao i druga gradska preduzeća, rade, iako je gradonačelnik Vučurević ranije tvrdio da će novca biti samo za socijalne kategorije. Pet miliona maraka, odnosno 2,5 miliona eura u Bobar banci, nisu bile za plate.

“Mi smo redovno dobijali platu i poslije toga. Jedini problem koji se pojavio je malo bio problem sa porezima, ali i on je za sada saniran. Ono što nas očekuje, to ćemo tek da vidimo, jer opet kažem, pet miliona je ipak cifra”, navodi Dubravka Čolović, novinarka Radio Trebinja.

Gradonačelnik Vučurević ne odustaje od tvrdnje o bankrotu. Krivi vlast Milorada Dodika što, kaže, pokazuju dokumenti. Optužuje ih da nisu pomogli kad je grad ostao bez novca. Iz Dodikove stranke ranije su rekli da gradonačelnik preuveličava problem.

“Evo, ja bih volio tog ekonomskog stručnjaka koji bi mogao da kaže da je lagodna situacija ako vam neko uzme petinu budžeta. Evo, neka se gospoda u Vladi RS i gospođa Željka Cvijanović odreknu petine budžeta u korist lokalnih zajednica koje teško preživljavaju i neka onda kaže da posluje dobro”, kaže Vučurević.

Kritike opozicije

Dio gradske opozicije, okupljen oko Narodne demokratske partije (NDP) smatra da gradonačelnik koristi situaciju da bi prikrio svoje loše poteze, iako je odgovornost, kažu, i na Dodikovom SNSD-u.

“Gospodin gradonačelnik je u prethodnoj godini, i u zadnjem periodu od kada je on gradonačelnik grada Trebinja, preduzeo i realizovao neke stvari koje su loše za ovaj grad, pa je za lošu sliku o ovome gradu i za lošu politiku koja se vodi u ovome gradu želio da okrivi nekog drugog. Konkretno, želio je da okrivi SNSD”, upozorava Slobodan Šaraba iz NDP-a.

“Malo ko veruje da će Trebinje ikada videti svoj novac koji je otišao sa Bobar Bankom. Iako većina građana nije osetila nestanak tog novca, mnogi smatraju da će posledice nestajanja gotovo petine budžeta grada tek doći”, javlja Al Jazeerin reporter Stefan Goranović.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada