Skoplje: Novi snimak kompromitira premijera Gruevskog

Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) objavio je novih deset snimaka prisluškivanih telefonskih razgovora, čime afera prisluškivanja nastavlja da potresa Makedoniju.

Predsjednik te stranke Zoran Zaev pustio je, između ostalih, snimak navodnog razgovora između premijera Nikole Gruevskog i ministra za transport i veze Mileta Janakijevskog u kojem premijer dogovara detalje o rušenju zgrade Kosomos u izgradnji čiji je vlasnik opozicionar Fijat Canoski.

Razgovori su snimljeni u ljeto 2011. godine, a Gruevski i Janakijevski su dogovarali kako da time naprave što veću štetu vlasniku.

„Na snimcima se čuje kako Gruevski sa ministrom za transport i veze Janakijevskim dogovara sve korake do rušenja kompleksa. Premijer kaže kako se rešenje o rušenju mora uručiti popodne, da se treba menjati detaljni urbanistički plan, čime će umesto kompleksa biti predviđeni parkovi i fontane, te ako oštećeni dobije spor na sudu ne bi imao mogućnost da ponovo izgradi kompleks“, javlja Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Objavljeni telefonski razgovori peta su po redu tzv. bomba makedonske opozicije.

Politička odmazda

„Odmah po zatvaranju televizije A1, objekat Kosomos je srušen i to predstavlja političku odmazdu prema Fijatu Canovskom, prijatelju Velija Ramovskog, vlasnika te televizije. Nikola Gruevski lično je inicirao i kontrolisao cijelu akciju rušenja zgrade. On je za taj cilj naručivao mijenjanje urbanističkih planova, koristio svoje veze u sudstvu, dogovarao medijske senzacije i manipulacije kako bi se opravdao pred međunarodnom zajednicom“, precizirao je Zaev.

Prepričavajući objavljene razgovore, Smilevska javlja i kako premijer govori kad da počne rušenje, a to je „nakon formiranja vlade da opozicija ne bi izašla iz Sobranja“ te narednom razgovoru predlaže prvi august, „kad su svi na godišnjem odmoru, pa slučaj neće dobiti dovoljnu medijsku pažnju“.

Čelnik opozicije Zoran Zaev objavio je i kako je vlast snimala razgovore šest stranih ambasada u Skoplju.

„Zaev je potvrdio da poseduju još snimaka, ali nije o detaljima govorio,  te najavio opozicione bombe u narednim danima“, javlja Smilevska.

Makedonska vladajuća stranka VMRO-DPMNE, premijera Nikole Gruevskog, reagovala je na nove objavljene snimke

„Zoran Zaev nastavlja raditi za strane centre prezentujući kreirane razgovore. Nakon priznanja jednog od umiješanih i osumnjičenih u akciji Puč, koji nedvojbeno otkriva shemu saradnje između njih, ali i sa stranim centrima, građanima je savršeno jasno da je krajnji cilj Zaeva destabilizacija i rušenje ugleda države te stvaranje konflikata u društvu“, navode u vladajućoj stranci.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO