Nova klizišta prijete Gradačcu

U prošlogodišnjim majskim klizištima srušeno 29 kuća, a 15 porodica još boravi u alternativnom smještaju (Anadolija)
U prošlogodišnjim majskim klizištima srušeno 29 kuća, a 15 porodica još boravi u alternativnom smještaju (Anadolija)

Nakon obilnih kišnih padavina proteklih dana na području Tuzlanskog kantona aktivirana su nova klizišta koja ugrožavaju stambene objekte.

Najteža situacija je u Gradačcu, gdje je nedavno ponovno proglašeno stanje prirodne nesreće, a vremenski uslovi ne omogućavaju interventno djelovanje u pogledu spašavanja objekata, potvrdili su za Anadoliju u Kantonalnoj upravi civilne zaštite TK.

˝Od početka godine do jutros prijavljeno je 180 klizišta, od čega su dvije trećine klizišta koja ugrožavaju objekte, dok su jedna trećina klizišta koja ugrožavaju putnu infrastrukturu i poljoprivredna dobra˝, pojasnio je Isam Sendić, šef Službe civilne zaštite u Općini Gradačac.

Hitno iseljavanje

Sendić je kazao da Općina obezbjeđuje alternativni centar za porodice kojima geolozi i građevinari narede hitno iseljavanje.

˝Za sada je jedna porodica u alternativnom smještaju. U mjestima Karajlići očekuje se iseljavanje 16, a u Omićima pet stambenih objekata. Većina ih se odlučila za privremeni smještaj kod rodbine. Općina djeluje interventno u smislu pobijanja šipova ili ravnanja terena. Međutim, u ovakvim vremenskim prilikama je teško raditi. Bageri ne mogu prići na dva mjesta gdje je situacija kritična po stambene objekte˝, izjavio je Sendić.

On je istakao da neki građani otežavaju situaciju jer ne žele sarađivati i odbijaju napustiti objekte, iako su im zdravlje i životi ugroženi.

˝Neki ljudi, naročito starije osobe odbijaju izaći iz svojih kuća i niko ih ne može istjerati. Iako im policija i geolozi objašnjavaju razloge zbog kojih bi trebali otići iz kuće koja samo što se nije srušila, oni kažu da su sentimentalno vezani uz objekt, te da ne žele po stare dane ići i živjeti pod tuđim krovom˝, pojašnjava Sendić.

Reaktiviranje klizišta

Dodao je da je u prošlogodišnjim majskim klizištima srušeno 29 kuća, a 15 porodica i dalje boravi u alternativnom smještaju.

Iz Civilne zaštite TK naveli su da je u protekla 24 sata došlo do aktiviranja tri nova i reaktiviranja dva stara klizišta u naselju Stjepan Polje, gdje su ugroženi lokalni putevi.

˝U naselju Malešići kod Gračanice pokrenulo se novo klizište koje ugrožava lokalno naselje. I u naselju Škahovica pokrenulo se novo klizište koje ugrožava put˝, potvrdili su iz Civilne zaštite TK i dodali da je usljed djelovanja klizišta, u Babajićima kod Kalesije, iz svoje kuće iseljena tročlana porodica.

Izvor: Agencije


Povezane

Dok se sagledava kako sanirati i koliki je obim klizišta u Kaknju, nesreće koja je imala smrtni ishod, javnost u Bosni i Hercegovini pita se gdje je kraj takvim prirodnim nepogodama. Stručnjaci upozoravaju, nova klizišta uzrokuju bespravna gradnja objekata i klimatske promjene.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO