Grabar-Kitarović protiv zapljene domova

Predložena mjera bi trajala do završetka dužničke krize (Al Jazeera)
Predložena mjera bi trajala do završetka dužničke krize (Al Jazeera)

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je premijeru Zoranu Milanoviću prijedlog da se zakonom uvede moratorij na zapljene nad jedinom nekretninom dužnika.

U pismu predsjednica izražava uvjerenje da premijer, kao i ona, dijeli zabrinutost zbog situacije u kojoj su se našli mnogobrojni građani kojima se u postupcima zapljene oduzima njihov dom, koji im je ujedno i jedina nekretnina, a koji kroz Ovršni zakon nisu zaštićeni.

Stoga predsjednica Grabar-Kitarović premijeru Milanoviću “u dobroj vjeri” predlaže da Hrvatskom saboru uputi “prijedlog zakonskog rješenja kojim bi se prekinuli postupci ovrha u slučajevima kad je predmet ovrhe istodobno i dom ovršenika i njihova jedina nekretnina”.

Zakonske mjere

Grabar-Kitarović predlaže da to bude privremena zakonska mjera koja bi trajala do završetka dužničke krize ili barem do prihvatanja u Hrvatskom saboru odgovarajućih zakonskih rješenja koji bi takvim stambeno ugroženim dužnicima otvorili šansu za daljnji život.

Predsjednica u pismu podsjeća da se ova njena inicijativa nastavlja na zahtjev za ocjenom ustavnosti Ovršnoga zakona te da je rezultat činjenice kako ne postoje zakonske mjere kojima bi se u postupcima ovrhe zaštitila najranjivija grupa stambeno ugroženih dužnika.

“U situaciji kad se država umiješala u privatnopravne dužničko-vjerovničke odnose propisujući u Ovršnom zakonu mjere ‘odgovarajuće kontrole socijalno osjetljivih ovrha’, to jest mjere socijalne naravi, osnovano bi se očekivalo da će država propisati i odgovarajuće mjere za najranjiviju skupinu stambeno ugroženih ovršenika, onih ovršenika koji nemaju drugu imovinu iz koje bi se tražbina ovrhovoditelja mogla namiriti odnosno iz koje bi kupcu mogli plaćati najamninu, kao i za one ovršenike koji nakon proteka zakonskog roka od godine dana ne uspiju pronaći rješenje za daljnji život”, navodi Grabar-Kitarović.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO