Bandić ne može vršiti dužnost gradonačelnika

Bandić i dalje ima zabranu komunikacije sa 178 svjedoka (Marko Prpi? / Pixsell)

Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda u petak je odbio zahtjev zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da mu se ukinu tzv. mjere opreza koje mu, između ostalog, brane i obavljanje gradonačelničke dužnosti.

Zamjenica direktora Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Ksenija Krizman kazala je da mjere opreza ostaju na snazi pa Bandić, osim što ne smije obavljati dužnost gradonačelnika Zagreba, i dalje ima zabranu komunikacije sa 178 svjedoka, od kojih stotinjak još nije ispitano, prenosi Hina.

“Odvjetnici su tražili ukidanje obje mjere, da ostane jamstvo, ali da se mjere ukinu te da se Bandić može vratiti na mjesto gradonačelnika”, kazala je Krizman nakon ročišta na Županijskom sudu, dodajući da se USKOK takvom prijedlogu odbrane usprotivio.

Pravo žalbe

Iako na ovu odluku Bandićeva odbrana ima pravo žalbe, o kojoj će odlučivati vanraspravno vijeće, Bandić je bio vidno nezadovoljan što su mu zahtjevi odbijeni i okupljenim novinarima nije želio dati izjavu.

Bandićevi advokati ranije su zatražili da mu se ukinu mjere opreza koje su mu određene kada je uz kauciju od 1,95 miliona eura pušten iz pritvora u Remetincu kako bi se tokom istrage o višemilionskoj korupciji branio sa slobode.

Advokati su istakli da zabrana obavljanja gradonačelničke dužnosti nema smisla jer je Bandić na čelnu gradsku dužnost izabran na neposrednim izborima.

Bandić je iz Remetinca izašao 19. novembra nakon što je uplatio kauciju i pred istražnim sudijom obećao da neće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost tokom istrage u aferi ”Agram”.

Uplata pologa na račun suda omogućila mu je brži izlazak iz zatvora, u kojem je proveo mjesec dana, no nakon toga je njegov advokat Marijan Hanžeković podnio Sudu prijedlog da se polog zamijeni založnim pravom na nekretnine, što je Sud odbio.

Optužbe za milionsku korupciju

U svim navodnim Bandićevim krivičnim djelima, osumnjičen je da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom, gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i državni budžet.

Ukupnu štetu tužilaštvo procjenjuje na blizu 2,6 miliona eura.

Sredinom februara, protiv Bandića je podignuta i prva optužnica kojom ga USKOK tereti da je sa još dvije osobe pogodovao udruzi “U ime obitelji” kojoj je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” navodno priskrbio nezakonitu korist od najmanje 50.000 eura.

Izvor: Agencije