Srbija o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe

Polemika o legalizaciji upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, u Srbiji je dobila novi oblik. Na inicijativu Udruženja LeKalizacija Srbije, Ministarstvo zdravlja formira radnu skupinu o kojoj ovisi hoće li ovaj prijedlog dobiti i svoju zakonsku formu.

U ovoj državi, nju priželjkuju stotine oboljelih, prije svega od karcinoma, koji do medicinskih derivata kanabisa sada dolaze – nelegalno.

Sticajem okolnosti, za Predraga Nikolića, inače kliničkog farmakologa po struci, legalizacija kanabisa u medicinske svrhe postala je i od životne važnosti. Prošle godine, dijagnosticiran mu je rijedak oblik tumora plućne maramice.

„Dok su još trajale te pretrage i, ono, još nije bilo zvanično potvrđeno, ali je sve ukazivalo na taj mezo…, ja sam onda krenuo sa tim kanabisom“, kaže Nikolić, inače iz Udruženja LeKalizacija Srbije.

Ulje kanabisa, kaže, umnogome mu je pomoglo da prebrodi teške trenutke koje donosi hemoterapija. Do njega se, poručuje, ne bi smjelo stizati samo ilegalnim kanalima.

„Kanabis nije čudotvoran lek, ne može on da pomogne svima u svakoj bolesti i u svakom stadijumu bolesti, ali, kod mnogih pomaže. I vi sada, ako je već to realnost, onda daj da krenemo ka procesu legalizacije upotrebe i da taj proces upotrebe kanabisa, da iza njega stoji država“, navodi Al Jazeerin sagovornik.

Bolja kontrola

Brojna klinička ispitivanja u Evropi i svijetu ukazuju na niz pozitivnih djelovanja derivata kanabisa. Otuda je, kažu iz Udruženja, važno da se u Srbiji o ovome počne otvoreno govoriti, budući da, prema njihovim procjenama, stotine oboljelih ilegalnim putem dolaze do tih derivata.

„Ovde svakako dobijete na tome da imate bolju kontrolu kao država, a i lekari imaju nekakav uvid, bar znaju koji pacijenti šta uzimaju, kojom su terapijom do sada lečeni. To je ogroman broj ljudi. O tome će se verovatno još polemisati, ali znamo da negde definitivno postoji i da je uvedeno kao indikacija i mislim da je sasvim ispravno da i mi to krenemo od tog koraka“, kaže direktor Specijalne bolnice Sveti Sava Milan Savić.

Prvi korak, kada je riječ o državi, već je napravljen, iz Beograda javlja Al Jazeerina novinarka Anne Marie Ćurčić.

„Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu zdravlja, do kraja dana trebalo bi da bude formirana radna grupa koju će činiti ne samo predstavnici Ministarstva, već i predstavnici MUP-a Srbije. Prvo zasedanje te radne grupe, najavljeno je za kraj ove nedelje“, rekla je.

Izvor: Al Jazeera