Pet žena ubijeno u porodičnom nasilju ove godine

Samo od početka godine pet žena u Srbiji je ubijeno u porodičnom nasilju. U udruženjima za zaštitu žrtava porodičnog nasilja navode da krivični i porodični zakoni u Srbiji nisu usaglašeni, zbog čega zaštita žrtava nije jednaka. U Vladi Srbije najavljuju da će izmijeniti sporne zakone i da će raditi na edukaciji stanovništva.

Pojedine žene svoj dom moraju zamijeniti tajnom lokacijom u Beogradu. U takozvanoj sigurnoj kući, skrivaju se od muževa ili partnera koji su ih zlostavljali mjesecima, a ponekad i godinama.

„Kad sam se porodila, nije prošlo ni mesec dana kada sam prvi put dobila batine. Tada me izudarao, šamarao, gurao me, izbacivao iz kuće, počeo da me davi po krevetu… To je trajalo par minuta dok otac nije ušao i razdvojio nas. Kasnije se izvinjavao“, govori jedna od žrtava.

Izvinjenje nije značilo kraj zlostavljanja. Kako tvrdi jedna djevojka, njen partner nastavio je sa nasiljem koje je kulminiralo kada je na nju potegao nož. Kako kaže, uspjela je pobjeći sa djetetom i potražiti pomoć u sigurnoj kući gdje se nalazi već dva mjeseca.

„Mislila sam da će sve to promeniti, da će biti bolje, da će se sve to regulisati, ali on je češće i češće se drogirao i skrenula sam pažnju njegovim roditeljima, ali nisam dobila podršku“, kaže ona.

Slučaj iz Valjeva

U posljednjih pet godina, u Srbiji je ubijeno 150 žena, dok je u prva dva mjeseca ove godine u porodičnom nasilju nastradalo pet žena. Prošle godine muževi ili partneri ubili su 26 žena, a pretprošle njih 46 .

„Dešava se da to budu i porodice u kojima nije ni neimaština ni alkoholizam. Jednostavno se nešto desi, kao što se desilo u Valjevu, gde je čovek ubio ženu, pa sebe, a oboje su imali po 32 godine. Ostalo je dvoje male dece zato što je, navodno, imao ljubavnicu, prosto neobjašnjiva stvar“, izjavila je Vesna Stanojević iz Savetovališta protiv nasilja u porodici.

U nevladinom sektoru podsjećaju da je društvu u Srbiji potrebna edukacija kako bi se spriječilo porodično nasilje. Napominju kako je neophodna i izmjena propisa, jer krivični i porodični zakon nisu saglasni. Ti akti različito definiraju šta je porodica, ali i drugačije opisuju djelo nasilja što stvara problem zaštite žrtava.

„Više zavisi od toga pred kog tužioca ili sudiju dolazi žena, gde ona živi i kakva je lokalna praksa nego od toga šta piše u zakonu. Svaki put kad zakon nije precizno definisao određenu temu, to daje veću mogućnost za različita tumačenja ko uživa zaštitu“, ističe Tanja Ignatović (Autonomni ženski centar).

Traže se izmjene zakona

Rješenja za nelogičnosti u zakonima, Vlada pokušava naći uz pomoć udruženja za zaštitu žrtava porodičnog nasilja. Krajnji cilj je potpuno funkcioniranje sistema zaštite i prevencija nasilja.

„Kod nas mnogo toga fali. Negde funkcioniše bolje ili lošije, negde ne funkcioniše uopšte. Negde lokalne samouprave nemaju sluha, neke su spremne da finansiraju. Sve je to toliko raznoliko, mi moramo da uspostavimo jedan sistem, da to funkcioniše svuda jer žene ne prijavljuju nasilje ili ga manje prijavljuju jer nemaju poverenje u institucije“, izjavila je potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Ona najavljuje kako će od Ministarstva pravde tražiti izmjenu krivičnog zakona, ali će Vlada, kako kažu, raditi na edukaciji stanovništva kako bi se nasilje u porodici prijavljivalo, a ne krilo, javio je iz Beograda novinar Al Jazeere Marko Subotić.

Izvor: Al Jazeera