Predsjednica poručila premijeru: Podnesite ostavku

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predložila je u ponedjeljak predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću da podnese ostavku.

To je navedeno u saopćenju iz Ureda predsjednice nakon prepiske s Milanovićem, u kojoj je prvo Grabar-Kitarović u četvrtak predložila zajedničku sjednicu Vlade zbog “teškog ekonomskog i socijalnog stanja u državi”.

Nakon toga je Milanović ranije u ponedjeljak hrvatskoj predsjednici pisao da načelno pozdravlja takvu sjednicu, ali je pozvao da “pripremi konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka tih prijedloga”.

“U vezi s pozivom predsjednika Vlade, predsjednica je, nakon temeljitih analiza i obavljenih konzultacija s gospodarskim stručnjacima, došla do zaključka kako je najkonkretniji prijedlog za izlazak Hrvatske iz krize ostavka premijera”, piše u saopćenju Ureda predsjednice.

‘Prijedlog za izlazak iz krize’

Ako predsjednik Vlade to ne uvaži, dodaje se, “predsjednica od njega očekuje konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka tih prijedloga i rješenja za izlazak zemlje iz krize, što je ustavna obveza Vlade, a ne predsjednice”.

Milanović je u pismu upućenom Grabar-Kitarović predložio da zajednički sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

U pismu je podsjetio da treba usvojiti godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2015. godinu, a što on i bivši predsjednik Republike Ivo Josipović “nisu željeli učiniti tijekom kampanje”.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko je pismo kojim je predsjednica zatražila ostavku premijera nazvao “stranački sebičnim”.

“Ovo nije analiza stanja, nego politički refleks. To ne rješava problem, čini mi se da je to prije ‘tko će kome zakucati’, a ne kako riješiti problem”, komentirao je on.

Leko: Stranački sebično

“Pretpostavljam da onaj tko poziva na ostavku zna tko bi trebao zamijeniti toga koga se poziva na ostavku. To nije dobro za dijalog, a on je potreban hrvatskom društvu, državi i narodu. Zato mislim da je zaoštravanje političkih stajališta sebično, rekao bih stranački sebično”, dodao je Leko, podsjetivši da je predsjednica u inauguracijskom govoru pozvala na konsenzus oko ključnih problema u vezi izlaska iz krize.

Na pitanje bi li napetosti između Pantovčaka i Banskih dvora mogle dovesti do prijevremenih izbora, Leko je podsjetio da je izborna godina već počela te da se izbori u bilo kojem terminu više ne smatraju prijevremenim, nego redovnim.

“U tom smislu, izbori mogu biti dobri, ali kad se ponudi što donose i koji je program za budućnost. Volio bih da se pojave programi koji građanima nude razvoj i stabilnost, neposrednu i dugoročnu”, kazao je Leko te ponovio kako je za izlazak iz krize nužan konsenzus, kako bi se donijela rješenja koja bi potrajala kroz nekoliko mandata.

Izvor: Agencije