Privođenja na protestu protiv veterana

Blizu 200 građana okupilo se u Zagrebu na prosvjedu protiv dijela hrvatskih vojnih veterana, koji već četiri mjeseca borave u šatoru ispred Ministarstva branitelja.

Prosvjednu šetnju je zaustavila policija. Pokušali su probiti kordon i tri osobe su privedene.

Šetnjom pod nazivom “Stop teroru šatoraša” veteranima poručuju da ih je izmanipulirala oporbena Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) te traže od njih da uklone šatore i odu kući.

 

Policijski kordon 

Inače, dio hrvatskih veterana prosvjeduje tražeći smjenu čelnih ljudi Ministarstva te zahtijevaju da Zakon o braniteljima postane ustavan.

Reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić javlja da je prosvjednike zaustavio policijski kordon.

Nakon 20 minuta uputili su se u suprotnom smjeru od mjesta gdje prosvjeduje dio veterana, jer su, pretpostavlja se, preko naselja htjeli doći do šatora.

Posilović o protestu protiv protesta veterana u Zagrebu

Naša reporterka javlja da su se prosvjednici kretali Vukovarskom ulicom, a nakon što su privedeni prosvjednici koji su pokušali probiti policijski kordon, ostali su krenuli su prema središtu grada.

Davor Posilović, načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke, za Al Jazeeru je potvrdio da je u Savskoj ulici bilo 300-tinjak prosvjednika protiv stopostotnih invalida u šatoru.
 
Posilović je izjavio da potvrdu za okupljanje nemaju veterani rata koji su ispred Ministarstva branitelja četiri mjeseca, niti današnji kontraprosvjednici.
 
‘Neobična formulacija’
 
Zoran Erceg  jedan je od veterana koji otvoreno poziva na otpor i protivi se tzv. šatorašima.
 
On kaže da se protivi veteranima koji već mjesecima prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Savskoj, i to zato, kako kaže, jer ga sramote.
 
“Sramote mene, sramote braniteljsku populaciju, sramote državu. Osim toga, to je skupina militanata, ekstremnih militanata, koji žele srušiti ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. I naprosto je meni neshvatljivo da vlast ne nalazi za potrebnim da reagira i da zaštiti hrvatske građane od skupine koja evidentno krši zakon”, kaže Erceg.
Erceg je ocijenio neobičnom Posilovićevu formulaciju kad je rekao da za prosvjed nemaju formalnu dozvolu, ali da ne čine protuzakonito djelo. 
“Ako se dvije tisuće ljudi, velik dio njih u maskirnim uniformama, koji zastrašuju ljude, nalazi neposredno u blizini škole, neposredno u blizini vrtića, a šalju vlasti vrlo jasnu i opasnu poruku da će je skinuti nasilnim putem i da ako oni dođu do trga gdje se nalazi državna vlast, da će državna vlast morati otići, ja sam uistinu zaplašen. Ako smo se borili prije 20 i nešto godina za slobodu Republike Hrvatske, onda je neshvatljivo da se sada opet moramo boriti, čini se, ne samo za demokraciju nego mi se čini i slobodu ove zemlje”, rekao je Erceg.
 
Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO