Ekolozi: Naftne platforme će uništiti Jadran

Hrvatska Vlada je nedavno dala dozvole za istraživanje nafte i plina na deset polja u Jadranu. Dozvole je dobilo pet kompanija.

Upravo je završila javna rasprava, tokom koje je stiglo čak  3.000 primjedbi, a ekološka udruženja pokrenule su akciju SOS za Jadran i oštro se protive cijelom projektu, javlja Martina Kiseljak, novinarka Al Jazeere.

Zbog bure u Njivicama na otoku Krku su rijetki isplovili. Jedan od njih je Josip Spicijarić. Ulov je slab, ali njemu to i nije najvažnije.

“Ja sam stalno na moru, posvađam se sa ženom, jer kaže da sam se oženio za more, a ne za nju. Ja ga volim”, kazao je on.

Zato je zabrinut zbog budućeg istraživanja nafte u Jadranu.

‘Opća katastrofa’

“To je sigurno da će bit’ opasno. Da će eksplozije uništavat’ ribu, i mladež i ribu. Od Jadrana se dobro živi, i od turizma, i od ribarenja”, rekao je Spicijarić.

Zna to dobro i Nedeljko Lesica. Desetljećima se bavio turizmom, imao je u Njivicama četiri lokala.

“Pa od toga sam jako dobro živio. I ne daj Bože da se nešto dogodi s tim šta misle, sve bi propalo”, kaže on.

I Lesica povremeno odlazi u ribolov, kaže da naftne platforme ne želi vidjeti na Jadranu.

“Bila bi katastrofa za sve, za turiste i za ribolov”, rekao je Lesica.

“Prema projektu, naftne platforme bile bi šest kilometara od otoka, deset kilometara od obale. U ekološkim udrugama kažu da nisu poduzete sve mjere opreza za zaštitu okoliša, borit će se protiv projekta”, javlja Kiseljak.

Za Vjerana Piršića iz Eko Kvarnera nema dvojbe. Štete će, kaže, biti i bez bilo kakvog incidenta. A u slučaju havarije, tvrdi, dogodila bi se katastrofa.

“U ovom slučaju mi bismo imali kamen po kamen da čistimo sljedećih 30 godina. Mi možemo u slučaju havarije naftne platforme u principu iseliti. Znamo se borit’, i mi ćemo se borit’ do kraja, to je nama pitanje opstanka”, kazao je Piršić.

Od turizma 15 puta više

U Zelenoj akciji tvrde da je i zarada na cijelom projektu upitna. U Ministarstvu ekonomije izračunali su da će Hrvatska u idućih pet godina istraživanja zaraditi pola milijarde eura, no ekolozi ističu kako godišnje Hrvatska od turizma zaradi 15 puta više. Cijelo proces donošenja odluka u ovom projektu, kažu, sporan je.

“Bojimo se da će ova odluka biti donesena u nekoj maloj zatvorenoj sobi, od nekog kruga ljudi koji sigurno ne bi trebali donositi ovako velike strateške odluke po sve nas”, rekao je Luka Tomac iz Zelene akcije.

U mjerodavnoj agenciji tvrde kako će se sve raditi po najvišim standardima, a primjedbe pristigle tokom javne rasprave će razmotriti. Već za mjesec i po planira se potpisivanje ugovora s kompanijama koje su dobile dozvole za istraživanje.

No, 100 vijećnika iz gradova i općina svih jadranskih županija ovaj bi vikend na zajedničkom sastanku trebali donijeti deklaraciju kojom će se izjasniti protiv naftnih platformi na Jadranu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO