Makedonija: Objavljeni novi kompromitirajući snimci

Lider  Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev objavio je, na konferenciji za novinare, snimke pet telefonskih razgovora, među kojima, kako tvrdi, jedan u kojem direktor državne sigurnosne agencije Saša Mijalkov i zamjenik premijera Musa Xhaferi dogovaraju izbor predsjednika Vrhovnog suda.

Zaev optužuje vladajuću koaliciju VMRO DPMNE  i DUI za namještanje sudskih i tužilačkih odluka, namještanje izbora i razrješenja sudija.

“Danas ćete čuti kakvu su kontrolu ljudi iz vlasti na čelu sa Gruevskim i Mijalkovim, uspostavili nad sudstvom i pravosudnim sistemom Makedonije. Čut ćete kako ministar pravde iz VMRO DPMNE-a i ministrica policije Jankulovska dogovaraju sudsku odluku. Kako direktor Uprave za sigurnost i kontraobavještavanje Saša Mijalkov naručuje izbor predsjednika Vrhovnog suda, od Muse Xhaferija iz partije DUI i šta mu nudi kao kotrauslugu. Čut ćete detalje o dogovaranjima sudskih odluka u kojima učestvuju ministri finansija, policije, predsjednik Sobranja, premijer, predsjednik Vrhovnog suda i republički javni tužilac”, kazao je Zaev na konferenciji za medije.

Reakcija vladajuće VRMRO DPMNE

“Prema snimcima koji su se pojavili u javnosti, kako oni tvrde, jasno se dokazuje da se u Makedoniji krši ustav i da se ne poštuje podjela vlasti na izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast”, izvještava Milka Smilevska, reporterka Al Jazeere.

Lider opozicione partije tvrdi da snimak ukazuje na to da se u Makedoniji ne poštuje ustavom garantirano pravo na nezavisnost sudstva i tužilaštva i da u zemlji jednostavno nema vladavine prava.

Na optužbe iz opozicije reagovala je vladajuća VMRO DPMNE. U saopćenju ove stranke navodi se da Zoran Zaev nastavlja da radi posao za strane centre, objavljivanjem kreiranih materijala, čime se nada da će bez podrške građana, bez programa, projekata i ideja, doći na vlast.

“Čovjek koji je javno saopćio da makedonski narod treba da savije kičmu, koji je sms porukama informisao druge partijske lidere da će ga na vlast dovesti prijatelji iz inostranstva i koji je premijeru najmanje pet puta potvrdio da je kreirane materijale dobio od stranih službi, očekuje da mu narod vjeruje i glasa za njega na izborima”, ističe se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera