USKOK podigao optužnicu protiv Bandića

Tužiteljsto tvrdi da je Bandić donio zaključak o pokroviteljstvu Grada Zagreba nad tom akcijom (Tanjug)

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je podignuo optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, njegovih suradnika Ivice Lovrića i voditeljice Tržnica Zagreb Zdenke Palac, koje tereti da su pogodovali udruzi “U ime obitelji” i omogućili joj nezakonitu korist od najmanje 40 tisuća eura.

Tužiteljsto tvrdi da je Bandić, nakon što je prihvatio molbu građanske inicijative “U ime obitelji” za pomoć oko prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”, 19. rujna prošle godine donio zaključak o pokroviteljstvu Grada Zagreba nad tom akcijom.

Uplata na račun grada

Iako pokroviteljstvom nije bila obuhvaćena i financijska potpora, Bandić je suprotno ranije donesenom zaključku od Lovrića kao pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport zatražio da za potrebe “U ime obitelji” na račun grada organizira printanje letaka i plakata za područje cijele Hrvatske, njihovu isporuku te snimanje i emitiranje radijskih spotova.

Kako bi ostvario Bandićeve zahtjeve Lovrić je s više trgovačkih društava dogovorio pripremu, printanje i isporuku 700.000 letaka, 14.500 plakata, 120 jumbo plakata te izradu tekstova i snimanje radijskog spota kao i njegovo emitiranje na više radijskih stanica.

Osim toga Bandić je od Zdenke Palac zatražio da za potrebe skupljanja potpisa građanskoj inicijativi “U ime obitelji” besplatno ustupi na korištenje 50 štandova, što je ona i učinila.

Na taj su način, tvrde u USKOK-u, Bandić i Lovrić Zagreb obvzali na plaćanje najmanje 26 tisuća eura, dok je Zdenka Palac oštetila Tržnice Zagreb za najmanje 13 tisuća eura.

Građanskoj inicijativi “U ime obitelji” okrivljenici su na taj način pribavili “nepripadnu imovinsku korist” od najmanje 40 tisuća eura, objavio je USKOK na svojoj internetskoj stranici.

Predsjednička kampanja

Tužiteljstvo sva tri optuženika tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti za što zakon predviđa kaznu od šest mjeseci do pet godina ili jedne do dvanaest godina ako je nedjelom pribavljena znatna imovinska korist.

Uz Bandića koji je ranije osumnjičen u aferi Agram i Lovrić je prije ove istrage bio na meti USKOK-a zbog lihvarskog ugovora u vezi transfera košarkaša Darija Šarića s kompanijom Klemm Security, čiji je vlasnik Josip Klemm također pod istragom, ali i za nezakonito davanje u najam diskoteke “Saloon” na Tuškancu te zapošljavanja u Ciboni osoba koje je plaćao Zagrebački holding.

Bandića se, pak, u svim navodnim nedjelima iz afere Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun.

Ukupnu ‘štetu’ tužiteljstvo procjenjuje na oko 260 tisuća eura.

Udruga: Povezanost aktualne vlasti, USKOK-a i DORH-a

Činjenicu da je vijest o optužnici protiv zagrebačkog gradonačelnika zbog besplatnog davanja štandova i letaka za inicijativu koju je poduprlo više od 380.000 hrvatskih građana objavljena baš danas kada se u Hrvatskom saboru glasuje o SDP-ovu prijedlogu novog izbornog zakona još je jedan žalosni znak nedopustive povezanosti aktualne vlasti, USKOK-a i DORH-a, ustvrdila je u petak inicijativa “U ime obitelji”.

“U ime obitelji” se, podsjećaju u priopćenju, javno očitovala protiv tih SDP-ovih promjena izbornog zakona koje su, tvrde, u interesu vodstva političkih stranaka, a protiv interesa građana te “cementiraju” štetnu i nedemokratsku praksu da o tome tko će predstavljati birače u Saboru odlučuju vodstva stranaka, a ne sami građani.

“Odluku da se baš danas objavi USKOK-ova optužnica te se U ime obitelji izdvaja u negativnom i neistinitom kontekstu “pogodovanja” od više od 400 udruga kojima je Grad Zagreb u protekloj godini osigurao pokroviteljstvo i potporu u vrijednosti od više od sedam milijuna kuna – smatramo još jednim pokušajem ušutkivanja javnog djelovanja U ime obitelji i političkog pritiska”.

Izvor: Agencije


Povezane

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tužio je, nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora, Hrvatsku radioteleviziju jer je prenijela izjave premijera Zorana Milanovića u kojima ga optužuje za korupciju. Bandić je zbog povrede ugleda tražio obeštećenje od 16.000 eura. Sud je odbio zahtjev. Međutim, u istom slučaju, ali protiv RTL televizije, sud je odlučio suprotno i presudio 6.500 eura […]

Published On 01 Dec 2014

Općinski građanski sud odbacio Bandićevu tužbu kao neosnovanu, zaključivši da je HTV profesionalno prenio Milanovićeve riječi.

Published On 01 Dec 2014

Prvi dan slobode za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića – sa više pitanja nego odgovora. Sinoć je pušten iz istražnog zatvora, uz kauciju i mjere opreza, poput zabrane obavljanja funkcije gradonačelnika i kontakta sa svjedocima. Međutim, ko će ga kontrolisati i dalje nije jasno. Prilog Jasmine Kos.

Published On 20 Nov 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO