Policija prikuplja dokaze o govoru mržnje u Saboru

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske utvrdit će ima li elemenata za daljnji progon i u kojem kontekstu u istupima Branimira Glavaša i saborskog zastupnika Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje Damira Burića zbog verbalnog napada na zastupnika srpske manjine Milorada Pupovca, ujedno i potpredsjednika Samostalne demokratske srpske stranke.

Al Jazeeri je potvrđeno kako je policija, po službenoj dužnosti, počela s prikupljanjem podataka ima li u istupima Burića i Glavaša elemenata govora mržnje.

Svi prikupljeni podaci bit će predati Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

I Pupovac je za Al Jazeeru potvrdio kako je policija obavila razgovor s njim te da im je dao sve informacije koje ima o tome što se događalo.

Prethodno su zastupnici Hrvatske narodne stranke u Saboru inicirali raspravu o, kako su naveli, govoru mržnje upućenom Pupovcu.

Pupova: Širenje straha

Većina zastupničkih klubova upozorila je na nedopustiv govor Burića i počasnog predsjednika stranke iz koje dolazi, Branimira Glavaša, koji je nedavno pušten iz mostarskog zatvora, nakon što je Ustavni sud Hrvatske ukinuo osuđujuću presudu za ratni zločin.

Glavaš je na svom Facebook profilu, između ostalog, označio Pupovca kao “jedinicu mjere zla i zločinačke politike prema vlastitoj domovini”.

Pupovac je u međuvremenu zahvalio saborskim kolegama koji su stali u njegovu zaštitu, odnosno osudili verbalne napade Glavaša na njega.

“Zahvaljujem kolegama koji su prema svojoj savjesti odlučili govoriti… Koliko god mi je drago da su se kolege javili, toliko sam zaprepašten činjenicom da jedan broj zastupnika želi ukloniti SDSS iz Sabora”, rekao je Pupovac novinarima.

“Ne tražim nikakvu zaštitu, posebno ne nikakvu privilegiju u tom pogledu”, uzvratio je upitan drži li da bi netko trebao stati u (njegovu) zaštitu na razini države.

“Ono što mi se čini je [da je] na djelu djelo mržnje, da je na djelu poticanje na krivično djelo i da je na djelu ometanje rada pravosuđa i širenje straha u širem prostoru. Ako državne insitucije ne prepoznaju to što se meni čini da se može prepoznati u djelovanju grupacija koje su se usmjerile na Klub SDSS-a, onda to pokazuje zabrinjavajuće stanje u našem pravosuđu, u sudbenoj vlasti i u moralnom osjećaju javnosti i javnih institucija”, rekao je Pupovac.

Upitan hoće li sam nešto poduzeti ako nitko od predstavnika države ništa ne poduzme, SDSS-ov zastupnik poručuje kako “sigurno neće pisati ni predsjedniku Haškog suda, niti generalnom tajniku Ujedinjenih naroda”.

Burić ne odustaje

Zastupnici nekoliko klubova osudili su u četvrtak verbalne Glavaševe napade na Pupovca i govor mržnje, no HDSSB-ov Burić ponovio je kako smatra da onima koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji nije mjesto u Hrvatskom saboru.

Burić poručuje kako neće stati “dok na čistac ne istjera i Tesla Banku, koja je Pupovcu postala etnobiznis za osobno bogaćenje i korist”.

Zastupnik talijanske manjine Furio Radin Burića proziva za “agresiju i govor mržnje”, a posebno mu zamjera što Pupovca naziva etnobiznismenom.

“Nemate druge argumente pa izvučete etnobiznis. Vi koji živite od nacionalizma, vi ste etnobiznismen, to je jedino oružje koje imate”, kazao je Radin.

Buriću je poručio kako je Pupovac u Saboru već 20 godina te da je “on gradio ovu državu, sviđalo se Buriću ili ne”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO