Skopski studenti proglasili autonomnu zonu

Studenti u Skoplju proglasili su autonomnu zonu na Filozofskom fakultetu. Ogorčeni su potezima Vlade o donošenju paketa zakona o visokom obrazovanju. Ne žele odlaganje ovog zakonskog rješenja, već donošenje novog, u čemu će učestvovati zajedno s vlastima i profesorima.

“Autonomija!” S tim povikom studenti su došli pred Filozofski fakultet. Mjeseci protesta, od kojih ne odustaju, sveli su se u ključnu rečenicu: Ne odlaganje, već donošenje novog zakona o visokom obrazovanju Makedonije.

Kristijan iz Studentskog plenuma traži garantirano učešće plenuma u izradi zakona, s ciljem da se čuju studentski stavovi, ali i perspektive.

Perspektive im, ne sumnjaju, nisu dobre sa zakonom koji je prošao u Sobranju. Pod pritiskom akadamske zajednice, Vlada je stavila primjenu zakona na odgodu, čime državni ispit ne bi polagali još godinu dana. No, vlastima je poslana dodatna poruka.

Podrška profesora

“Studenti su odlučili uzeti natrag ono što im izvorno pripada. Odlučno proglašavaju autonomnu studentsku kontrolu”, kaže strudent Dejan Lutovski.

Znak da, nakon proglašenja kontrole, uđu u zgradu. Slobodna akademska zona, simbolično uvođenje studentske vlasti te alternativna predavanja. Tako vide buduće dane na fakultetu.

Plenum studenata ima podršku i onog profesorskog.

“Plenum profesora je stvoren zbog studenata. Mi smo na njihovoj strani. Sve vrijeme se borimo zajedno. Ovdje smo zajedno. Zakon o visokom obrazovanju je veoma loš, katastrofalan, takvo nešto ne postoji na Balkanu, u Evropi i šire. Kompletnog ga odbacujemo”, kaže Jordan Šišovski, profesor filozofije.

Međutim, studentski, a ne partijski ili politički aktivizam, kako su uporno naglašavali, nisu slijedili baš svi.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada