Vanredno stanje zbog snježnih smetova u Sjenici

Gotovo 750 djece nije moglo doći u školu zbog otežanih vremenskih uslova (Al Jazeera)

Gotovo 10.000 ljudi u stotinjak sela sjeničkog okruga, na jugu Srbije, odsječeno je zbog neprohodnih manjih lokalnih puteva zatrpanih snijegom, zbog čega je na području opštine Sjenica uvedena vanredna situacija. Najveći problem stvara vjetar, pa nanosi snijega dosežu visinu i do dva metra.

Glavni magistralni putevi do Sjenice su prohodni, a u sela se za sada može samo motornim saonicama. Nastava se redovno održava, ali gotovo 750 djece nije moglo doći u školu zbog otežanih vremenskih uslova.

Uz pomoć teške mehanizacije, radi se na raščišćavanju puteva, a iz Opštinskog štaba za vanredne situacije zatražena je pomoć nadležnih na nivou države.

Sela odsječena

Šef informativne službe Opštine Denis Selmanović rekao je Tanjugu da je, po odluci Kriznog štaba Sjenice, zbog velikih snježnih nanosa, u utorak ujutro uvedena vanredna situacija na području cijele opštine.

Prema njegovim riječima, putevi do udaljenih sela na području Sjenice, u utorak ujutro su, zbog jakog vjetra koji stvara smetove, bili praktično neprepoznatljivi, dok je više sela odsječeno od opštine.

Selmanović je objasnio da najveće probleme pravi jak vjetar, koji stvara velike snježne nanose, koji su na nekim mjestima viši od jednog metra.

Naveo je kako je zatražena finansijska pomoć od nadležnih u Srbiji kako bi se obezbijedilo sve što je neopohodno građanima, ali i gorivo za tešku mehanizaciju.

Selmanović je rekao da je instaliran poseban broj telefona na se koji građani iz zametenih sela mogu javiti i prijaviti bilo koji problem, dodavši da se “građani neprestalno javljaju, a Opština reaguje”.

Izvor: Al Jazeera i agencije