Ostavka Grabar-Kitarović na članstvo u HDZ-u

"Ovaj dio je završen i sada službeno krećemo dalje", kazala je Grabar-Kitarović (Al Jazeera)

Izabrana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak od predsjednika Državnoga izbornog povjerenstva Branka Hrvatina odluku o izboru za predsjednicu Republike Hrvatske, te je podnijela ostavku na članstvo u HDZ-u.

“To je naša konačna odluka kojom utvrđujemo vaš izbor za predsjednicu Republike Hrvatske”, rekao je Hrvatin uručujući odluku i čestitajući izabranoj predsjednici.

Istaknuo je pritom kako je to svojevrsna proslava završetka izbornog procesa, koji je završio u skladu s najboljom izbornom praksom, te podsjetio da je Ustavni sud u ponedjeljak donio odluku kojom je potvrdio da je izborni postupak završio u skladu s Ustavom i zakonima.

“Ovaj dio je završen i sada službeno krećemo dalje”, kazala je Grabar-Kitarović.

Dogovor s kandidatom

Novinare je zanimalo kako to da je osobno uručio odluku izabranoj predsjednici, na što je Hrvatin odgovorio da je začuđen tim pitanjem s obzirom da je i do sada izborni proces završavan u dogovoru s izabranim kandidatom.

Podsjetio je da su i bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću rezultate izbora također predali u vili Prekrižje, a da su predsjedniku Ivi Josipoviću prije pet godina rezultati uručeni u izbornom stožeru.

“Ovaj puta je to dogovoreno na ovaj način”, rekao je Hrvatin dodavši da su predsjednički izbori važan postupak, možda najvažniji za Republiku Hrvatsku gledajući političku scenu.

“Znači da to treba obilježiti na dostojanstven način i ne vidim tu nikakvu priču”, utvrdio je te naveo da će DIP izborne rezultate redovitom dostavom poslati i Vladi, Hrvatskom saboru i Ustavnom sudu.

Voditeljica tranzicijskog tima izabrane predsjednice Jadranka Jureško Kero novinarima je na isto pitanje rekla kako ne vidi nikakav problem te da je odluka o osobnoj predaji rezultata u vili Prekrižje zajednički dogovorena.

Bila je to zajednička želja, tu nema nikakvih problema i sve je u okvirima državničkog ponašanja, kazala je Jureško Kero dodavši da je vila Prekrižje službeni objekt koji je sada privremeni ured izabrane predsjednice Grabar-Kitarović.

Ostavka u HDZ-u

Grabar Kitarović je u utorak predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku uputila pisma u kojima ih je izvijestila da podnosi ostavku na članstvo u HDZ-u.

“Kao izabrana predsjednica RH, u skladu sa člankom 96. Ustava RH, izvješćujem vas da sam dana 10. veljače 2015. godine podnijela ostavku na članstvo u HDZ-u”, stoji u pismu upućenom Leki.

U pismu Karamarku Grabar Kitarović zahvaljuje njemu, vodstvu stranke i cjelokupnom članstvu na potpori i povjerenju koje su joj ukazali kandidiravši ju za predsjednicu Republike.

U obnašanju te dužnosti, navodi Grabar Kitarović, vodit ću se vrijednostima koje su nam svim zajedničke: domoljublje, zaštita nacionalnih interesa i borba za bolji život naših građana.

Izvor: Agencije