Slučaj Puč u Makedoniji: Premijer potvrdio ucjene

Za dvoje osumnjičenih u slučaju “Puč” u Makedoniji, određen je pritvor od trideset dana.

Čelniku opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoranu Zaevu oduzet je pasoš, a on ima obavezu da se jednom sedmično javlja sudu.

Prvoosumnjičeni u ovom slučaju Zoran Veruševski, bivši direktor makedonske Uprave za sigurnost, osumnjičen je za špijunažu i nasilje nad predstavnicima najviših državnih organa.

Ustavni poredak

Veruševski je pritvoren prije deset dana.

Svi osumnjičeni, prema policijskim navodima, pokušali su da ugroze ustavni poredak i na nedemokratski način preuzmu vlast u Makedoniji.

Veruševski je, navodi policija, sarađivao sa stranim tajnim službama, dobijao transkripite telefonskih razgovora predstavnika vlasti i potom ih davao opozicionaru Zaevu.

Zaeva sumnjiče da je informacijama dobijenim špijuniranjem ucjenjivao premijera Nikolu Gruevskog, tražeći da se formira tehnička vlada i raspišu prijevremeni izbori.

„Premijer Makedonije potvrdio je da ga je predsednik opozicijske partije SDSM, ucenjivao snimljenim telefonskim razgovorima članova državnog vrha zemlje, koje je dobio od jedne, još neimenovane, strane obaveštajne službe. Gruevski je kazao da je deo informacija koje je Zajev njemu saopštio na ranijim susretima istina, ali deo nije. Premijer je rekao da poseduje čvrste dokaze o ucenama i da će sve biti dato u javnost u sudskom procesu, koji je sam najavio.Opozicijski predsednik, u međuvremenu, odbacio je optužbe da je ucenjivao premijera. Zaev kaže, da je Gruevskom rekao da poseduje kompromitirajuće informacije, koje pokazuju  da se zemljom vlada na kriminalni način. Zaev je rekao da je dobio informacije od domaćih službi. Pozvao je međunarodni zajednicu da pažljivo prati ovaj slučaj“, izvijestila je iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Vladanje zemljom

Inače Zaev već nekoliko mjeseci najavljuje da će u javnosti objaviti informacije o nezakonitom načinu vladanja u zemlji, takozvane bombe, ali detalja nije bilo u javnosti.

Danas je reagovala Ambasada SAD-a. Ističu da sa zabrinutošću prate slučaj protiv opozicionog predsjednika i još troje građana, u kako kažu, navodnom pokušaju ugrožavanja ustavnog poretka.

Pozivaju vlasti da zadovolje najviše standarde pravne države, transparentnost, principijelnost, zaštitu slobodu govora, kao i sudsku nezavisnost u toku procesa, kako bi se osigurao integritet demokratskih procesa u zemlji.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Četiri osobe, među kojima i predsjednik najjače opozicione stranke u Makedoniji, osumnjičeni su za pokušaj puča i špijunažu.Kako navodi policija, predsjednik Socijaldemokratskog saveza, Zoran Zaev, prijeteći kompromitujućim snimcima, tražio je od premijera Nikole Gruevskog formiranje tehničke vlade, a zatim raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora. Zaev odbacuje navode policije. 

Published On 31 Jan 2015

Predsjednik najveće opozicione stranke Makedonije Zoran Zaev nepravomoćno je osuđen za klevetu i određeno mu je plaćanje 50.000 eura odštete premijeru Nikoli Gruevskom. U Skoplju je Natalija Popovska, predsjednica nevladine organizacije Transparentnost Makedonija koja je pratila suđenje.

Published On 03 Sep 2014

Prema nepravosnažnoj odluci suda, lider najveće opozicione stranke premijeru mora isplatiti 50.000 eura odštete.

Published On 03 Sep 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO