Glavaš stigao u Hrvatsku, dočekan kao heroj

Osuđenik za ratne zločine Branimir Glavaš stigao je večeras u Hrvatsku, nakon što je nedavno pušten iz mostarskog zatvora gdje je služio zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine.

Glavaš je nešto prije 19:30  sati ušao u Hrvatsku, a na graničnom prelazu između Hrvatske i BiH a u Slavonskom Šamcu dočekalo ga je stranačko vodstvo predvođeno Vladimirom Šišljagićem, Borom Grubišićem i Dinkom Burićem.

Glavaš je na prelaz granice čekao oko jedan sat jer je s bosanskohercegovačke strane još na snazi bila zabrana izlaska iz zemlje, koja je na snagu stupila u vrijeme kada je dobio dopuštenje da vikende provodi izvan zatvora.

Hiljade prisutnih na koncertu

“U ponedjeljak ne očekujem ništa. Ne očekujem da će biti neko ročište, jer moj odvjetnik nije dobio poziv. Postoji mogućnost da u ponedjeljak odluku donese sudac pojedinac, tada sudac pojedinac nije u obavezi pozvati odvjetnika, ili mene ili državno odvjetništvo”, rekao je Glavaš.

U slučaju da o zahtjevu državnog odvjetništva raspravlja izvanraspravno vijeće, tada će, kako je istaknuo, poziv dobiti moj odvjetnik i ja osobno.

Naglasio je kako će drugostupanjsku odluku donijeti slijedećih dana izvanraspravno vijeće.

U svakom slučaju, istaknuo je Glavaš, očekujem da prijedlog tužiteljstva bude odbijen i da nastavim obranu sa slobode”.

U Osijeku su Glavašu udruženja ratnih veterana iz osječko-baranjske županije priredili veliki koncert dobrodošlice.

Na osječkom trgu okupilo se nekoliko hiljada ljudi. Na jednom nadvožnjaku, na ulazu u grad, postavljen je transparent “Branimir Glavaš heroj”, prenose mediji.

Tokom koncerta dobrodošlice, na kojem su pjevali Miroslav Škoro, Mato Bulić, Stjepan Jeršek Štef i drugi, Glavaš se obrušio na aktuelnu Vladu, izvještava Index. hr: “Oni nisu zaštitnici narodnih hrvatskih interesa, oni su sluge međunarodnih silnica Bruxellesa, sluge Washingtona, ne želimo one koji nisu žrtvovali mali prst za hrvatsku slobodu”, kazao je.

Glavaš je prije desetak dana pušten iz zatvora u Mostaru nakon što je Ustavni sud Hrvatske poništio pravosnažnu presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine i zatražio da se postupak ponovi.

Podrška na društvenim mrežama

Glavaš je više od pet godina bio u zatvoru, a u BiH je pobjegao uoči izricanja presude u Hrvatskoj, budući da ima i državljanstvo BiH.

Pošto je na snazi prvostepena presuda Županijskog suda u Zagrebu kojom je Glavaš zbog ratnih zločina osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu, tužilaštvo je tražilo da mu se ponovo odredi istražni zatvor. O tome bi trebalo da se odlučuje u ponedjeljak.

Portal Index. hr prenosi kako su na službenoj Facebook stranici Branimira Glavaša osvanule poruke podrške osuđenom ratnom zločincu, kao i slike transparenata kojima mu se euforično iskazuje podrška.

Izvor: Agencije