Hag: Sjedište Specijalnog suda za Kosovo

U sudskim vijećima radit će isključivo međunarodne sudije i tužioci (Al Jazeera)
U sudskim vijećima radit će isključivo međunarodne sudije i tužioci (Al Jazeera)

Predstavnici holandskog i kosovskog pravosuđa postigli su sporazum o Specijalnom sudu koji će se baviti navodima da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinili ratne zločine tokom i neposredno nakon rata na Kosovu.

Sjedište će mu biti u Hagu.

Ranije ove godine usvojen je zakon kojim je predviđeno osnivanje vijeća koja će imati primat nad drugim sudovima na Kosovu.

U sudskim vijećima radit će isključivo međunarodne sudije i tužioci.

Također je ranije bilo predloženo da sjedište Specijalnog suda bude u Prištini, dok bi glavni uredi, u kojima će se voditi intervju sa svjedocima, trebali biti u Hagu.

Bez detalja sporazuma

Premijer Kosova Isa Mustafa na konferenciji za medije nije obznanio detalje sporazuma.

Sporazum je postignut između Vladine radne grupe i predstavnika Holandije, uz prisustvo predstavnika Evropske unije.

Ostaju neke druge procedure vezane za ovaj sporazum kako bi on postao pravosnažan. Na ovom nivou sada je sve završeno i nema otvorenih pitanja.

Krajem augusta predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, potpisala je Zakon o Specijalnom sudu za ratne zločine i Zakon o pravnoj zaštiti mogućih optuženika.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Skupština Kosova će naredne sedmice glasati o amandmanima na Ustav Kosova, koji omogućavaju osnivanje Specijalnog suda za procesuiranje navodnih ratnih zločina pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova. Avni Ahmetaj izvještava iz Prištine.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO