Hag: Sjedište Specijalnog suda za Kosovo

U sudskim vijećima radit će isključivo međunarodne sudije i tužioci (Al Jazeera)

Predstavnici holandskog i kosovskog pravosuđa postigli su sporazum o Specijalnom sudu koji će se baviti navodima da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinili ratne zločine tokom i neposredno nakon rata na Kosovu.

Sjedište će mu biti u Hagu.

Ranije ove godine usvojen je zakon kojim je predviđeno osnivanje vijeća koja će imati primat nad drugim sudovima na Kosovu.

U sudskim vijećima radit će isključivo međunarodne sudije i tužioci.

Također je ranije bilo predloženo da sjedište Specijalnog suda bude u Prištini, dok bi glavni uredi, u kojima će se voditi intervju sa svjedocima, trebali biti u Hagu.

Bez detalja sporazuma

Premijer Kosova Isa Mustafa na konferenciji za medije nije obznanio detalje sporazuma.

Sporazum je postignut između Vladine radne grupe i predstavnika Holandije, uz prisustvo predstavnika Evropske unije.

Ostaju neke druge procedure vezane za ovaj sporazum kako bi on postao pravosnažan. Na ovom nivou sada je sve završeno i nema otvorenih pitanja.

Krajem augusta predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, potpisala je Zakon o Specijalnom sudu za ratne zločine i Zakon o pravnoj zaštiti mogućih optuženika.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Skupština Kosova će naredne sedmice glasati o amandmanima na Ustav Kosova, koji omogućavaju osnivanje Specijalnog suda za procesuiranje navodnih ratnih zločina pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova. Avni Ahmetaj izvještava iz Prištine.

Published On 29 Jul 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO