Revizija hiljada ukopanih posmrtnih ostataka

Ni 20 godina nakon rata u Bosni i Hercegovini nije se riješilo pitanje nestalih osoba. Još se traga za blizu 8.000 ljudi. Institucije nadležne za traženje nestalih suočavaju se sa brojnim izazovima, među kojima su i moguće greške napravljene tokom dosadašnjih identifikacija.

Drugim riječima, predlažu ponovnu identifikaciju hiljada već ukopanih posmrtnih ostataka, javlja Al Jazeerina reporterka Arduana Pribinja. 

U 11 mrtvačnica i kosturnica u Bosni i Hercegovini, čuvaju se ekshumirani ostaci žrtava proteklog rata u toj zemlji. Porodice nestalih daju svoje uzorke krvi na analizu, nadajući se da će se među ovim kostima pronaći i one njihovih najmilijih.

No, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) upozorava da se 2.648 DNK profila, izoliranih iz posmrtnih ostataka, ne podudara niti sa jednim od 9.000 setova referentnih porodičnih uzoraka.

Postoji mogućnost da su greškom ekshumirane žrtve koje nisu ubijene tokom proteklog rata, kaže šef programa ICMP-a za zapadni Balkan.

“Druga mogućnost jeste da su žrtve iz proteklog rata, ali još nemamo uzorke porodica, jer prije nego što se počelo s analizom DNK-a, više od 8.000 ljudi je identificirano tradicionalnom metodom, a sigurni smo da je bilo grešaka prilikom utvrđivanja identiteta tom metodom”, kaže Matthew Holliday, šef ICMP-ovog programa za zapadni Balkan.

Pitanje odgovornosti

Tradicionalne metode identifikacije oslanjale su se na iskaze porodica koje su mrtve prepoznavale po odjeći ili nekom drugom predmetu pronađenom uz žrtvu.

Otac Seide Karabašić identificiran je na takav način. Njena će porodica dati svoj pristanak i uzorak krvi potreban za novu identifikaciju.

“Meni to ne stvara problem jer ja želim da se to konačno završi i da ja znam i da budem sigurna da je to to”, kaže Seida Karabašić iz Udruženja nestalih “Izvor” iz Prijedora.

Ne misle svi da će taj proces teći jednostavno.

„Ko će preuzeti odgovornost da uđe među porodice, među majke, među supruge, koje su 18 godina išle na mezar svog sina i sutra izgubi to dijete. Ko će preuzeti odgovornost da uđe među takve porodice, da objasni to činjenično stanje – da su bile pogrešne identifikacije? I šta?” , pita Ena Čekić iz Udruženja nestalih “Vogošća”.

Kako pristupiti ovom problemu razgovaralo se na konferenciji u Sarajevu. Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije tim je povodom okupila predstavnike porodica nestalih, Tužilaštva i ICMP-ja.

Tužilaštvo BiH je već zatražilo reviziju neidentificiranih posmrtnih ostataka.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera
 

 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO