Most: Za reforme potreban novi čovjek

Predstavnici Mosta nezavisnih lista sastali su se danas u Šibeniku s predstavnicima HDZ-ove Domoljubne koalicije, a istovremeno i u svojoj zagrebačkoj središnjici s izaslanstvom SDP-ove koalicije Hrvatska raste.

Sastanci su, kako je objavljeno na Facebook stranicama Mosta, organizirani na zahtjev tih dviju koalicija.

“Pozvali smo i jednu, i drugu stranu da prihvate naš prijedlog o nestranačkom kandidatu za premijera i formiranje reformske vlade. Očekujemo odgovor dviju koalicija u ponedjeljak”, rekao je nakon sastanka čelnik Mosta, Božo Petrov.

Mostov pregovarač Ivan Lovrinović izjavio je nakon sastanka s predstavnicima SDP-a kako Most nezavisnih lista ostaje pri zahtjevu za provođenjem najvažnijih reformi koje je isticao u izbornoj kampanji, a kao važan uvjet naveo je i to da mandatar za sastavljanje nove vlade ne bude ni predsjednik SDP-a Zoran Milanović ni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

“Smatramo da je za novi smjer Hrvatske, za čitav ovaj sklop reforma i promjena važan novi čovjek. On ne samo da je simbol novog smjera, nego jednostavno javnost time dobiva novu snažnu poruku i mislimo da bi to doprinijelo homogenizaciji hrvatskog biračkog tijela, stvaranju jedne nove atmosfere u hrvatskom društvu, ne želeći pritom podcjenjivati niti dovoditi u pitanje njihov dignitet”, rekao je Lovrinović.
 

I HDZ-ova i SDP-ova koalicija sastanke su, tvrde u Mostu, zatražile zbog usuglašavanja oko prijedloga Mosta sa sastanka koji je održan u ponedjeljak u hotelu Esplanada.

Most je tada pozvao na formiranje zajedničke vlade i predložio da se za mandatara izabere nestranački kandidat.

Na sastanak u Zagreb došli su samo predstavnici SDP-a, ali ne i kolege iz njihovih koalicijskih partnera.

“Iz Mosta su došla dva poziva za sastanak. U drugom pozivu je izmijenjen termin susreta, ali i činjenica da će predstavnici Mosta razgovarati samo s predstavnicima SDP-a. Prethodno su koalicijski partneri te stranke odbili stvaranje velike, tripartitne koalicije”, javila je Al Jazeerina reporterka Ivana Brkić-Tomljenović.

Karamarko: Domoljubna koalicija jedinstvena

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je, nakon sastanka u Šibeniku, da će Domoljubna koalicija biti jedinstvena što god njeni članovi dogovore.
 
”Moramo razgovarati s našim ljudima”, kazao je on.
 
Karamarko je rekao da nisu razgovarali o mandataru te da insistiraju na ”cjelovitom paketu” – stabilnoj većini u Saboru koja će moći obaviti sve.
 
On je rekao kako očekuje da će idući tjedan biti nekih rješenja.
 
Istraga kupovine mandata

U međuvremenu je potvrđeno i kako izvidi o kupovini saborskih mandata u Hrvatskoj, kao i curenje podataka o ratnom putu saborskog zastupnika Mirka Raškovića u medije, i dalje traju.

Prema riječima Dinka Cvitana, glavnog državnog odvjetnika, kad izvidi budu završeni, javnost će biti izviještena o svemu.

Cvitan je na okruglom stolu u Hrvatskom saboru, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, izvijestio i da tužitelji rade u neadekvatnim uvjetima. Nedostaje i više od 130 zamjenika državnih odvjetnika.

Cvitan je ironično rekao da pati od PTSP-a kada se sjeti rada u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), na čijem je čelu bio prije funkcije glavnog državnog odvjetnika.

Odbacio je optužbe da tužitelji namjerno ne istražuju neke slučajeve.

“Ne držimo spise u ladicama, mi ih držimo na podu”, rekao je Cvitan.

Izvor: Al Jazeera i agencije