Kozluk: Pronađeno još 15 posmrtnih ostataka Srebreničana

Ekshumacija posmrtnih ostataka počinje u ponedjeljak (Anadolija)

Tokom ekshumacije u Kozluku pronađeno je još najmanje 15 posmrtnih ostataka, a u narednim danima definirat će se obrisi grobnice i pristupiti vađenju tijela, javlja Anadolija.

“Uprkos teškim vremenskim uvjetima, ekshumacija na deponiji u Kozluku se nastavlja, a na površini su primijećeni obrisi još najmanje 15 posmrtnih ostataka. Uz do sada pronađenih 15 posmrtnih ostataka, broj pronađenih posmrtnih ostataka se uvećao na 30, a novi posmrtni ostaci pronalaze se iz sata u sat”, naveli su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo je, zajedno s predstavnicima ICMP-a, Instituta za nestale osobe i Haškog tribunala, dugo radilo na pronalasku te lokacije. Aktivnosti su pokrenute nakon što je prije 10-ak dana glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, putem predstavnika žrtava, dobio informaciju od savjesnih građana o mogućim lokacijama masovne grobnice, nakon čega je odmah naređen intenzivan proces ekshumacije na lokalitetu u Kozluku.

“Riječ je o primarnoj grobnici koja je uznemiravana i posmrtni ostaci su izmještani. Ova masovna grobnica krije veći broj osoba stradalih tokom genocida”, kazala je Čengić, dodajući da su mašinama došli do gotovo dva metra dubine.

Istražiocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji već nekoliko dana temeljito pretražuju deponiju, pridružili su se i istražioci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, jer je ta ekshumacija važna za predmete koji se vode u Haškom tribunalu. Inače, Tribunal je do sada s tog prostora ekshumirao 40 žrtava.

Pretraživanje mikrolokacija

“Prema prikupljenim dokazima, na lokalitetu deponije strijeljano je oko 1.000 žrtava bošnjačke nacionalnosti, muškaraca i dječaka s područja Srebrenice, a ovo strijeljanje niko nije preživio. S obzirom da su s ovog lokaliteta vršena izmještanja posmrtnih ostataka strijeljanih žrtava na druge lokacije, još uvijek se traga za najmanje 200 posmrtnih ostataka žrtava”, rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Deponija, ispod koje su sakrivena tijela ubijenih, nalazi se uz samu lijevu obalu rijeke Drine. Od glavne ulice i centra Kozluka udaljena je stotinjak metara, a do masovne grobnice dolazi se blatnjavim putem.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine naveli su da su nedavno uhapsili osumnjičenika za krivično djelo genocid, a koji se dovodi u vezu s ubistvom žrtava na tom mjestu.

Istražioci tog tužilaštva se već gotovo sedam dana nalaze na lokaciji ekshumacije, gdje koordiniraju rad ovlaštenih osoba u tom procesu.

“U narednom periodu bit će pretraženo još nekoliko mikrolokacija na ovom području. Proces ekshumacije intenzivno se nastavlja i u narednim danima”, zaključuje Grubešić.

Izvor: Agencije