HNS odbio prijedlog Mosta o koalicijskoj vladi

Potpredsjednik Hrvatske narodne stranke, Ivan Vrdoljak, odbacio je u utorak prijedlog Mosta o formiranju zajedničke koalicijske vlade Mosta, Socijaldemokratske partije i Hrvatske demokratske zajednice, poručivši da je takva koalicija u suprotnosti s voljom koju su građani iskazali na izborima.

“Došlo je vrijeme da potpuno jasno kažemo svoje stavove. HNS je protiv velike koalicije koju predlaže [lider Mosta] Božo Petrov i HNS u takvoj vladi neće sudjelovati. Biti ćemo konstruktivna oporba”, naglasio je Vrdoljak.

“Takva koalicija ne poznaje oporbu, vraća nas u vrijeme socijalističkog saveza i jednopartijskog sustava. HNS ne želi funkcionirati u jednopartijskom sustavu, a gospodin Petrov mora prestati iscrpljivati hrvatske građane”, dodao je.

“Nama ne treba mesija, mora preuzeti odgovornost, uključiti se u reforme koje sljedeća vlada mora odraditi. Ako na to nije spreman, onda Most snosi odgovornost za ponovljene izbore”, poručio je Vrdoljak na službenim Facebook stranicama HNS-a.

Novi krug pregovora

Most nezavisnih lista je u međuvremenu, na svojim Facebook stranicama, najavio kako će se u srijedu sastati s predstavnicima Domoljubne koalicije, a potom i koalicije Hrvatska raste.

“Domoljubna koalicija zatražila je dodatni sastanak radi usuglašavanja oko prijedloga Mosta s jučerašnjeg sastanka u Esplanadi. Sastanak će biti sutra u 14 sati u Šibeniku, u HDZ-ovim prostorijama”, navode iz Mosta.

Na sastanku će, pojašnjavaju, u njihovu timu, uz predsjednika stranke Božu Petrova, biti Ines Strenja Linić i Ivan Kovačić.

“Koalicija Hrvatska raste je zatražila dodatni sastanak radi usuglašavanja oko prijedloga Mosta s jučerašnjeg sastanka u Esplanadi. Sastanak će biti sutra u 15 sati u sjedištu Mosta”,  dodali su iz Mosta. Na tom sastanku će Most predstavljati Ljubica Ambrušec, Nikola Grmoja i Ivan Lovrinović.

Milanović ne želi o foteljama

Predsjednik Vlade i čelnik SDP-ove koalicije Hrvatska raste, Zoran Milanović, poručio je na svojim Facebook stranicama kako je cilj koalicije Hrvatska raste nastavak služenja građanima i vođenje Hrvatske u pozitivnom smjeru.

“U ovim pregovorima riječ je o odgovornosti prema hrvatskom narodu, a ne o foteljama. Naš stav kao koalicije Hrvatska raste je jasan i to sam naglasio nedavno u svom pismu Mostu. Želimo nastaviti služiti našim građanima i voditi Hrvatsku u pozitivnom smjeru rasta, reda i rada. Kao i stotine tisuća građana koji su nam ukazali povjerenje na izborima, ne želimo dopustiti povratak u kaos, krizu i nebrigu za građane. To je naša zajednička dužnost i obveza”, napisao je Milanović na svojoj Facebook stranici.

Na traženje Mosta nezavisnih lista, političke opcije bez koje nema formiranja vlasti u Hrvatskoj, u Zagrebu je u ponedjeljak održan zajednički sastanak predstavnika Mosta te Domoljubne i koalicije Hrvatska raste o formiranju nove hrvatske vlade.

Tako su se prvi put nakon izbora sreli lideri SDP-a i HDZ-a, Zoran Milanović i Tomislav Karamarko, u pratnji svojih koalicijskih partnera.

Most je ponovo predložio formiranje zajedničke tripartitne vlade, s tim da bi premijer bio nestranačka osoba, a jedan potpredsjednik vlade bio bi iz Mosta.

Karamarko: Milanović je kaos sam po sebi

Oglasio se i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, rekavši kako Domoljubna koalicija, okupljena oko njegove stranke, s Mostom sigurno može imati 85 mandata, što može biti čvrsta saborska većina.

Karamarko se dijelom složio sa stajalištem HNS-ova potpredsjednika Ivana Vrdoljaka, koji je danas na službenom Facebooku stranke odbacio prijedlog Mosta za veliku koaliciju Mosta, te HDZ-ove Domoljubne i SDP-ove koalicije Hrvatska raste.

“Mogao bih se dijelom čak i složiti jer stalno govorim da ne znam kakve su perspektive tako velike koalicije. Ne znam je li Vrdoljak glasnogovornik i Zorana Milanovića koji je u ponedjeljak odbio mogućnost velike koalicije. Ako HNS ide u opoziciju nadam se da će i SDP za njima”, kazao je Karamarko.

Osvrnuo se i na Milanovićevu izjavu, objavljenu na njegovu Facebook profilu, te je rekao kako je “kaos nastupio onog dana kada je SDP pobijedio na izborima 2011. godine”.

“Te godine Hrvatska je završila pregovore s Europskom unijom i zadovoljavala sve kriterije EU kako bi postali ravnopravnim članom, no nakon dolaska SDP-ove Kukuriku koalicije Hrvatska ulazi u Balkan. Ne znam o kakvom kaosu on [Milanović] priča – kaos je on sam po sebi”, dodao je Karamarko.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO