Slovenija nastavlja postavljati žicu na granici

Slovenija je početkom novembra počela postavljati žičanu ogradu na granici s Hrvatskom (EPA)

Izbjeglice u Sloveniju dolaze sporijim tempom nego na vrhuncu izbjegličkog vala, pa je vozom u Dobovu u subotu stiglo njih 742, a u nedjelju 3.075. No, slovenske vlasti nastavljaju podizati žicu na granici s Hrvatskom.

Od sredine oktobra do ponedjeljka ujutro ukupno je stiglo 296.629 izbjeglica, objavila je slovenska policija.

U slovenskim kampovima ih je trenutno blizu 2.500, od čega u Šentilju, odakle prelaze u Austriju, 1.179, navodi agencija Hina.

Kao pripremu za moguće prelaske preko zelene granice Slovenija je početkom novembra počela postavljati žičanu ogradu na granici s Hrvatskom, a do sada je postavljeno gotovo 110 kilometara.

Najkritičniji dijelovi granice

Prošle sedmice počela ju je postavljati na području graničnog prijelaza Vinica, uprkos novoj noti Zagreba kojom je izražena zabrinutost jer se ograda na nekim mjestima postavlja na hrvatskoj teritoriji te opetovanom pozivu da se ona što prije odstrani.

Prilikom odluke da počne postavljati barijere radi usmjeravanja i bolje regulacije izbjegličkog vala, slovenske vlasti navodile su da će postaviti 80 kilometara ograde na potencijalno najkritičnijim dijelovima granice na kojima se očekuju mogući ilegalni prelasci te da je riječ o privremenoj mjeri koja će, ovisno o sigurnosnim prilikama, trajati najviše šest mjeseci, a koja ne prejudicira granicu.

Izvor: Agencije