Počela primjena kubanske vakcine u Srbiji

Vođa kubanskog tima koji je patentirao lijek „CIMAvax EGF”, imunolog Pedro Camilo Rodriguez posjetio je prve pacijente u Beogradu koji se spremaju da prime terapiju za liječenje adenokarcinoma pluća. U narednih godinu dana ovu vakcinu bi trebalo primiti 30 pacijenata.

Nakon što je popularna kubanska vakcina stigla u Srbiju, probudila je nadu prvim pacijentkinjama oboljelim od karcinoma pluća, na kojima će biti primijenjena.

“Kćerka je donela dokumentaciju i došla da me prijavi. Posle nedelju dana sam dobila pozitivan odgovor da idem na terapiju”, kaže pacijentkinja Snežana Gojić.

“Prošloga četvrtka su mi javili da ispunjavam uslove, da je sve u redu u odnosu na ono što je njima potrebno i eto, to je to. Ja sam danas ovde”, dodaje pacijentkinja Danijela.

Izbor pacijenata i primjenu terapije pratiće tim kubanskih ljekara koje predvodi imunolog Pedro Camilo Rodriguez.

Liječenje traje dvije godine

Procjenjuje se da u poodmakloj, četvrtoj fazi bolesti, kad se i daje kubanska vakcina, u Srbiji trenutno ima 900-ak pacijenata. Ciklus liječenja “CIMAvaxom” traje dvije godine.

“Vakcina se koristi na svakih 28 dana. Prva primjena služi za aktiviranje imunološkog sistema, a svaka sljedeća ima cilj da ta antitijela još više ojača. Ona se kombinuje sa drugim terapijama za liječenje ove bolesti. Na Kubi imamo različite podatke kada su u pitanju indikacije ove vakcine. Kod pacijenata koji su imali visok nivo molekula karcinoma, a koji su primali vakcinu, život je produžen u prosjeku 6,5 mjeseci”, objašnjava Rodriguez.

Napominje i da vakcina ne liječi tumor, već da sprečava njegov rast.

“Ja uvek verujem. Nešto će pomoći. Ali bukvalno kupujem vreme. Ako je gospodin sa Kube rekao šest meseci ili dve i po godine, to je njegov problem. Ne odlučuje on. Biće kako je zapisano. Za dve i po godine možda se stvori neki novi lek. Ja tako verujem”, kaže pacijentkinja Danijela.

Ministarstvo zdravlja osiguralo je 1.680 doza vakcine, što je dovoljno za kompletnu terapiju 30 pacijenata.

Još nije poznato koliko oboljelih će biti uključeno u liječenje, jer to zavisi od interesa pacijenata.

Izvor: Al Jazeera