Most opet predlaže vladu s HDZ-om i SDP-om

Na traženje Mosta nezavisnih lista, političke opcije bez koje nema formiranja vlasti u Hrvatskoj, u Zagrebu je održan zajednički sastanak predstavnika Mosta te Domoljubne i koalicije Hrvatska raste o formiranju nove hrvatske vlade.

Tako su se prvi put nakon izbora sreli Zoran Milanović i Tomislav Karamarko, u pratnji svojih koalicijskih partnera.

Most je ponovno predložio formiranje zajedničke tripartitne vlade, s tim da bi premijer bio nestranačka osoba, a jedan potpredsjednik vlade bio bi iz Mosta.

Na mjestima prvog potpredsjednika vlade i predsjednika Hrvatskog sabora izmijenili bi se HDZ i SDP – svatko po pola mandata.

Prema tom prijedlogu, po jednu trećinu ministarstava imali bi HDZ i SDP, odnosno koalicije koje predvode, jedna šestina pripala bi Mostu, a na čelu druge šestine ministarstava bili bi nestranački, stručni ljudi.

Most i dalje inzistira na konsenzusu i traži odgovore koalicija u roku sedam dana.

I Zoran Milanović i Tomislav Karamarko rekli su da će se o tome morati dogovoriti sa svojim strankama i koalicijskim partnerima.

“Po nama bi to bilo najelegantnije rješenje. Zatomili bi se animoziteti i sve što se događalo u posljednjih 10-15 godina. Ako se uspijete složiti i oko stranačkog kandidata, mi ćemo poduprijeti”, ocijenio je Božo Petrov, čelnik Mosta.

“Vaša inicijativa je hvalevrijedna, ali to je odnos koji nije prirodan”, smatra Tomislav Karamarko.

“Možda bi bilo poštenije da se Sabor konstituira, da netko bude predsjednik pet minuta, da se raspusti i predsjednica raspiše nove izbore, a da se ovo natezanje završi. To je isto opcija”, predložio je Zoran Milanović.

Nastavljene konsultacije

U međuvremenu su nastavljene konzultacije kod predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o sastavljanju nove vlade.

Čelnik Mosta Božo Petrov izjavio je nakon razgovora kako su njihovi odgovori bili identični onima na prethodnim konzultacijama, istaknuvši kako nakon sastanka s HDZ-om i SDP-om idućeg tjedna čekaju njihove odgovore, prijedloge i uvjete.

“Idućih tjedan dana čekamo njihove odgovore, prijedloge i uvjete”, kazao je Petrov novinarima.

Ne želeći iznositi ocjene sastanka zahvalio je objema koalicijama na dolasku na sastanak i na tome što nisu “zatvorili vrata” mogućoj suradnji. Smatra kako je to ogroman korak naprijed na hrvatskoj političkoj sceni.

“Želim vidjeti što će se događati u idućih tjedan dana i nadam se da se može dogoditi konsenzus”, poručio je.

Konzultacije su nastavljene i s dvjema koalicijama koje su osvojile najviše mandata, a nakon njih je predsjednica Grabar-Kitarović izjavila kako se “i danas pokazalo da nitko ne raspolaže potrebnom većinom”.

“Želim poručiti političkim akterima kako ću do kraja ovog procesa ustrajati na poštivanju ustavnih odredbi po kojima je potrebna potpora većine svih zastupnika za dobivanje mandata. Pritom najodlučnije odbacujem pritiske”, rekla je.

“Pozivam čelnike sigurnosnog sustava da svojim djelovanjem ne ugrožavaju stabilnost sustava i sigurnost pojedinaca. Na tome ću ustrajati i nikome neću dopustiti da ugrozi stabilnost sustava”, dodala je Grabar-Kitarović.

“Dogodilo se što se i očekivalo – nitko nema većinu. Do kraja tjedna predsjednica Grabar-Kitarović je dala liderima dvaju koalicija vremena da pokušaju prikupiti dovoljan broj mandata te za početak idućeg tjedna najavila idući krug konzultacija”, javila je Al Jazeerina reporterka Ivana Brkić-Tomljenović.

Petrina za koaliciju Hrvatska raste

Prethodno je izabrani saborski zastupnik na listi Mosta Stipe Petrina na konzultacijama kod predsjednice Grabar-Kitarović izjavio kako će vjerojatno poduprijeti koaliciju Hrvatska raste, jer je bliže većini. Istodobno, Živi zid neće dati glas niti jednoj koaliciji za sastavljanje vlade.

“Predsjednici Republike rekao sam da ću za Sabor podržati svakoga onoga tko bude imao 75 ruku, ako moja bude presudna, a za mandatara ćemo vidjeti. Po svemu sudeći, za sada, podržat ćemo koaliciju Hrvatska raste, jer je bliže toj većini”, rekao je Petrina novinarima nakon konzultacija.

Na pitanje o kome govori u množini, odgovorio je da je riječ o koaliciji stranaka čiji je predstavnik.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ponovio je raniji stav stranke da neće poduprijeti nijednu koaliciju za sastavljanje vlade.

“Ostajemo na onome na čemu smo bili i prije”, rekao je Sinčić.

Sastavljanje nove vlade

Izabrani saborski zastupnici nacionalnih manjina koji su u ponedjeljak došli na konzultacije s Grabar-Kitarović potvrdili su ranije stavove kada je riječ o davanju mandata za sastavljanje nove vlade.

Zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj ponovila je kako se nije opredijelila, dodavši da se manjine trebaju pridružiti većini, a ostali zastupnici potvrdili su potporu koaliciji Hrvatska raste i Zoranu Milanoviću kao mandataru.

Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke kazao je da su i u ovom krugu konzultacija ostali pri istom stavu.

“Prethodnu podršku dajemo koaliciji Hrvatska raste i Milanoviću kao kandidatu za mandatara”, dodao je.

Novinare je zanimalo jesu li spremni podržati Domoljubnu koaliciju, s obzirom na to da su njegovu takvu izjavu prethodnog vikenda prenijeli srbijanski mediji, a Pupovac je odgovorio da je to poznata mogućnost, no da je Hrvatska demokratska zajednica svakim danom umanjuje svojim postupcima.

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin potvrdio je također potporu koaliciji Hrvatska raste, ali i upozorio da ostaje još jedna nepoznanica, jer se, kaže, ne zna što će se dogoditi nakon razgovora između Mosta i dviju koalicija, Hrvatska raste i Domoljubne koalicije.

Veljko Kajtazi, zastupnik romske i još 11 drugih nacionalnih manjina, kratko je novinarima potvrdio da ostaje pri ranijem stavu i podupire koaliciju Hrvatska raste.

Nezaobilazan faktor

Na isto pitanje zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek kazao je da, kao i posljednji put, očekuje da će, ukoliko neko bude imao većinu, predsjednica Republike imenovati mandatara, s kojim će onda dalje krenuti u razgovor.

Osvojivši 19 mandata na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, Most je postao nezaobilazan faktor u sastavljanju buduće vlade, s obzirom na to da dva velika koalicijska bloka samostalno ne mogu sastaviti saborsku većinu.

Odmah po objavi izbornih rezultata počela su nagađanja o tome kome će se Most prikloniti, a iz same stranke dolazile su oprečne informacije.

Dugogodišnji načelnik Općine Primošten Stipe Petrina odmah nakon izbora rekao je da će, u slučaju suradnje s HDZ-om ili Tomislavom Karamarkom, odmah napustiti Most.

Izvor: Al Jazeera i agencije