Gašić nije dao ostavku, ponovio izvinjenje

Ministar obrane Srbije Bratislav Gašić ponovio je danas ispriku za uvredu na račun novinarke televizije B92, istakao kako je svjestan postojanja mnogo slučajeva zlostavljanja žena i poručio kako će njegova misija od sada biti borba protiv toga.

„U društvu imamo previše slučajeva u kojima se prema ženama ne ophodimo na fer način, previše slučajeva zlostavljanja žena. Veoma mi je žao što je moj gest i postupak doprineo tome na neki način i od danas će moja misija biti da se borim protiv te ružne priče“, rekao je Gašić na konferenciji za medije.

Dodao je kako razumije svog prijatelja i premijera Srbije Aleksandra Vučića i da nema nijednu riječ ljutnje uperenu protiv njega.

„U potpunosti mi je jasno šta stoji iza njegove odluke. Na kraju krajeva, svi se mi u SNS-u borimo za moderniju, lepšu, pristojniju i bolju Srbiju. Ja sam potpredsednik SNS-a i volim SNS i Vučića, i učiniću sve da svojim radom pomognem svojim prijateljima u SNS-u“, rekao je Gašić.

Upitan hoće li podnijeti ostavku, Gašić nije želio odgovoriti.

On je u nedjelju, prije nego što je dao izjavu novinarima u Trsteniku, rekao kako “voli novinarke koje lako kleknu”, što je naišlo na veliku osudu javnosti i premijera Vučića.

Novinarka B92 Zlatija Labović čučnula je prilikom uzimanja izjave iz kolegijalnih razloga, budući da nije htjela smetati snimateljima.

Vučić: Loša poruka za sve žene

Komentirajući to neprimjereno ponašanje, Vučić je novinarima rekao kako Gašić, poslije riječi upućenih novinarki B92, “ne može ostati ministar, iako je taj posao odlično obavljao”.

“Moramo da zaštitimo sve žene u Srbiji. To je bila loša poruka za sve žene”, ocijenio je.

Primijetio je i kako je dobro što se Gašić “izvinio i pokajao, ali da to nije dovoljno”.

“Moramo da povučemo crtu, da napravimo razliku”, rekao je te objasnio da njegova vlada “želi pristojnu Srbiju”.

U međuvremenu su se i novinari raznih medijskih kuća okupili ispred zgrade vlade Srbije u znak prosvjeda zbog odnosa političara prema novinarskoj profesiji, ali i kako bi podržali novinarku B92 kojoj se ministar Gašić nepristojno obratio.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO